V italském letovisku zakazují kouření! Zjistili jsme, co na to říkají tuzemské cestovky

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. února 2019 8:46

Každý rok míří do italského Bibione v rámci zájezdů tisíce Čechů. Redakce serveru stars24.cz oslovila zástupce cestovní kanceláře Alexandria. Proč je Bibione tak oblíbenou destinací? Obávají se úbytku klientů?

O chystaném zákazu kouření v populárním italském letovisku Bibione jsme informovali už o uplynulém víkendu. Na vyhledávaných mořských plážích by měl platit od května. Turisté budou muset jít 300 až 400 metrů od břehu do vyhrazených prostor, kde budou mít možnost si cigaretu zapálit.

Bibione je oblíbenou turistickou destinací, kam ročně míří také tisíce Čechů. Zájezdy tam nabízí několik cestovních kanceláří, jednou z nich je CK Alexandria. „Bibione je oblast, která je ideální pro rodiny s dětmi. Láká je jednak krátkou dojezdovou vzdáleností, tak hlavně pěknými písečnými plážemi s pozvolným vstupem do moře,“ vysvětluje její marketingový ředitel Petr Šatný pro stars24.cz.

Někteří čeští podnikatelé mají se zákazy kouření neblahé zkušenosti. Třeba hospodských se výrazně dotkl protikuřácký zákon, který vešel v platnost před necelými dvěma lety. Cestovní kanceláře podobné obavy nesdílí. „Úbytku zákazníků se určitě nebojíme,“ říká zástupce CK Alexandria.

„Věřím, že zákaz kouření na plážích většina našich zákazníků rozhodně uvítá a určitě se najdou i tací, pro které to může být jedno z důležitých kritérií, proč si Bibione pro svou dovolenou vyberou,“ konstatuje Šatný pro stars24.cz.

Jeho slova potvrzuje průzkum provedený mezi tamními turisty. Se zákazem kouření souhlasí až 50 % dotázaných, další čtvrtině lidí pak nevadí. Iniciativu podporuje i tamní starosta, zástupci místního cestovního ruchu i Světová zdravotnická organizace.

Cílem opatření je i ochrana životního prostředí. Během posledních pěti let se totiž na plážích v Bibione nahromadilo více než půl milionu cigaret. Proces jejich rozkladu přitom trvá až deset let. Při kouření navíc vznikají škodlivé látky, které znečišťují ovzduší.

Témata: cestování cestovní kanceláře Itálie Moře