Hurá na houby?! V lese se skrývá nebývalé bohatství a Češi to vědí

Houby, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. února 2019 14:38

Zatímco děti mají jarní prázdniny a na horských svazích se lyžuje, o stovky metrů níž rostou v lese první houby. Už v polovině února narazíte pod stromy na jedlé druhy, může za to mírná zima se značným množstvím srážek.

Češi jsou národem chatařů a chalupářů, ale také houbařů. Každý rok vysbírají sběrači houby a lesní plody v celkové hodnotě přes 6,5 miliardy korun. Letošní houbařská sezóna přitom už začala a kvůli mírné zimě a velkému množství sněhu by měla být zdařilá. Dostatek vláhy a současné teploty nad nulou totiž růstu hub značně napomáhají.

Vyrazit na houby můžete už nyní, hlavně do níže položených oblastí. Daří se třeba penízovkám sametonohým, u břehů řek zase můžete narazit na hlívu ústřičnou, která stále častěji nachází uplatnění v kuchyni. Jidášovo ucho se používá k přípravě masa na „čínu“.

Zimních houbařů neustále přibývá, některým houbám totiž nevadí sněhová přikrývka ani ranní mrazíky. Houby maximálně ztuhnou, ale když se oteplí, jsou opět bez jakéhokoliv rizika zpracovatelné a poživatelné.

Odhadnout, jaký bude pro houbaře celý letošní rok, si zatím netroufají ani největší odborníci. Letošní zima, během které napadl sníh opakovaně i v nížinách, by ale houbám prospět měla. Zatímco loni trápilo naprostou většinu republiky extrémní sucho, letošní sněhová nadílka by tomu měla zabránit.

Nemusíte ale čekat do jara nebo léta, košík můžete vzít do ruky už v tomto týdnu. Pokud budete mít štěstí, můžete si na výborné smaženici nebo jiném pokrmu pochutnat už v únoru, kdy by to řadu lidí snad ani nenapadlo.

Témata: Houby Lidé Česká republika lesy