Biologická rodina chce dítě z babyboxu? Zjistili jsme, že to není poprvé

BabyBox

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 10:55

Takový případ nepamatuje ani zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Dvouletý chlapec, který se do schránky téměř nevešel, už je sice v péči pěstounů, přesto se o něj opět přihlásila jeho biologická rodina. Skončí nakonec vše u soudu?

Na konci ledna odložili dvouletého chlapce jeho rodiče do babyboxu v Pelhřimově. Právě v těchto dnech slaví kluk narozeniny už v nové pěstounské rodině. Celá situace se ale v tomto týdnu zásadně zkomplikovala.

Jak informovala TV Nova, o chlapečka totiž projevila opět zájem biologická rodina, přesněji jeho prarodiče. O celé kauze už ví i zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. „O zájmu dědečka o odložené dítě vím pouze z médií,“ uvedl Hess pro stars24.cz.

Celá věc tak může nakonec skončit u soudu. Orgány sociálně právní ochrany dětí většinou dávají přednost zájemcům z biologické rodiny, přejí si totiž, aby dítě vyrůstalo ve svém sociálním prostředí. Úřady však musí posoudit, zdali se o chlapce budou příbuzní schopni postarat.

Kvůli nastalé situaci muselo být dokonce pozastaveno řízení o jeho nové identitě. Chlapec dostal po nalezení jméno Karel Spěváček, stále však má i své původní doklady včetně rodného listu.

O opravdu neobvyklý případ jde už úplně od začátku. V téměř čtrnáctileté historii babyboxů se ještě nikdy nestalo, aby se v něm ocitlo dítě, které už umí chodit a mluvit. Biologická rodina se navíc o dítě přihlásí jen zřídkakdy. „V minulosti výjimečně došlo k podobné události,“ řekl Hess pro stars24.cz.

V celé České republice je v současnosti v provozu 76 babyboxů, které zachránily život už více než 180 dětem. Dvouletý Karel byl letošním prvním nalezencem, celkově byly letos zaznamenány čtyři případy.

Témata: BabyBox děti pěstounská péče