Vyřkli ortel, aniž by soud rozhodl. Bulvár zaplatí zdravotnici Marešové tučné odškodné!

Noviny, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. února 2019 10:45

Zdravotní sestru Věru Marešovou označovaly vybrané bulvární deníky za „sestru smrt“, soudy jí však prohlásily za nevinnou. První média nyní musí zdravotnici vyplatit patřičné odškodné.

Zatímco za nespravedlivé obvinění zdravotní sestry z Rumburku zodpovídá stát, za zničený osobní život nesou vinu novináři. Rozhodl tak prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 7, podle rozsudku má Věra Marešová dostat 840 tisíc korun od vydavatelství Czech News Center, jehož vlastníkem je miliardář Daniel Křetínský.

Právě pod něj totiž spadají deníky Blesk a Aha!, které Marešovou opakovaně titulovaly jako „sestru smrt“, a to ještě v době, kdy o případu nerozhodly soudy. Rozsudek mluví hned o 42 článcích, v nichž oba deníky předkládaly jako fakt, že zdravotní sestra úmyslně vraždila.

Soudce Jan Kobera konstatoval, že i na svoje poměry bulvární deníky výrazně přestřelily. Označení „sestra smrt“ podle něj není tolerovanou novinářskou zkratkou, ale faktickou prezentací viny. Rozsudek, který soud vynesl v lednu, je zatím nepravomocný.

Podle zástupců Czech News Center deníky byl způsob referování deníků o případu v pořádku. Vydavatelé tvrdí, že novináři čerpali z informací policie a státního zastupitelství. Zároveň argumentují tím, že není prokázán reálný dopad článků na život Marešové. Podle soudu se ale články dotkly nejen zdravotní sestry, ale i její dcery.

Vydavatelský dům se hodlá odvolat, výše odškodného není podle jeho představitelů na místě. Marešová se soudí i s dalšími médii, po Mafře, Economii nebo komerčních televizích Nova a Prima požaduje dohromady 35 milionů korun.

Po státu pak žádá za nezákonné stíhání a ztížení společenského uplatnění 5 milionů korun. Marešové hrozil podle původní obžaloby doživotní trest za to, že v letech 2010 až 2014 údajně podávala pacientům silné dávky draslíku, načež jim selhalo srdce. Soudy ale nakonec rozhodly, že se nic takového nepodařilo prokázat.

Témata: Věra (zdravotní sestra z Rumburku) Marešová soudy bulvár Noviny / tisk Media