Situace, kterou Česko nepamatuje. Soud kvůli dítěti v babyboxu!

Děti, dětské

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. února 2019 22:32

Na konci ledna odložili rodiče do pelhřimovského babyboxu dvouletého chlapečka. Případ, který tehdy vzbudil celorepublikovou pozornost, má ostré pokračování.

Do babyboxu v Pelhřimově na konci ledna někdo odložil zdravého chlapce. Vážil 9,5 kilogramů, měl šest zubů a dostal jméno Karel Spěváček. Případ je neobvyklý stářím odloženého dítěte, většině bylo jen několik dní či měsíců. 

Obdobně velké děťátko bylo před lety odložené v Olomouci. Odhadované stáří chlapce, kterého zdravotníci našli v babyboxu v Olomouci v listopadu 2011, bylo 18 měsíců. To se ale obešlo bez takové dohry, jako současný případ.

Chlapeček Karel totiž nyní slaví narozeniny, a to v nové rodině. Do péče ho dostali pěstouni, kteří jej vychovávají jako vlastního. Nyní ale zájem o chlapce projevila část jeho původní rodiny z jižních Čech. 

"Se tam do toho připletl nějaký jejich dědeček a teta a ti zase to dítě chtějí. To je potřeba, aby posoudil opatrovnický soudce," řekl televizi Nova zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Orgán sociálně právní ochrany dětí a soud dávají za normálních okolností přednost zájemcům z biologické rodiny. Je ale na posouzení úřadů, jestli se příbuzní budou schopni o něj postarat. Případ tak může skončit až u soudu.

Témata: BabyBox dětské Děti