Jak strávit Valentýna? Češi přišli s tímhle úctyhodným nápadem!

Ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. února 2019 16:44

Krvavý Valentýn je název jednoho amerického hororu, v Česku by svátek zamilovaných mohl dostat stejný podtitul. V tuzemských nemocnicích se totiž v tento den objevují akce, které se snaží přilákat nové dárce krve.

Už několik let se v Česku řeší problém stále se snižujícího počtu prvodárců, kteří projevují zájem stát se pravidelnými dárci krve. Právě po nich je přitom největší poptávka, řada současných dárců se totiž pomalu blíží k věkovému limitu 65 let.

Redakce serveru stars24.cz se snažila prostřednictvím sociálních sítí spojit se zástupci dobročinné organizace Kdo miluje, daruje krev, která koordinuje kampaň probíhající po celý tento týden v nemocnicích v Hradci Králové. V jejím rámci už s předstihem daroval krev třeba europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který stál u zrodu projektu.

Proč se ale tato akce váže právě ke svátku zamilovaných? Zástupci iniciativy to vysvětlují tím, že svátku svatého Valentýna, který je obecně brán jako komerční svátek, chtějí dát český rozměr a smysl. Jen málokterý dar totiž má větší hodnotu než krev, která může zachraňovat lidské životy.

Královéhradecká zařízení nejsou zdaleka sama, na Valentýna probíhají podobné dárcovské akce i na transfuzních odděleních řady dalších českých nemocnic. Třeba nemocnice v Hořovicích pořádá už pátým rokem vlastní akci Miluješ? Daruj krev!

Jaké podmínky vůbec musí splňovat dárce krve? Mělo by jít o osobu ve věku mezi 18 a 65 lety, jejíž hmotnost je minimálně 50 kilogramů. Dárce by neměl trpět žádným závažnějším onemocněním. Povinné je vyšetření lékařem, jehož součástí je i odběr krevního vzorku.

Pokud je osoba shledána jako vhodný dárce, může podstoupit první odběr ihned po vyšetření. Oproti klasickým odběrům doporučují lékaři dárcům, aby si ráno před odběrem dali lehkou snídani a vypili dostatek tekutin.

Témata: krev svátek svatého valentýna nemocnice Láska, intimnosti, vztahy