Valentýn patří zamilovaným? Kdepak! Někteří na něm umí pěkně vydělat

Růže, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. února 2019 9:59

Řešíte dnešní svátek svatého Valentýna na poslední chvíli? Květiny dnes seženete nejen v květinářství, ale i na internetu. Zákazníky to však přijde neobvykle draho. Může za to rostoucí poptávka i ceny v Holandsku.

„V období svátku svatého Valentýna je samozřejmě velmi zvýšený zájem o květiny,“ potvrdila serveru stars24.cz manažerka společnosti Florea Monika Sladká. Tato firma se zabývá rozvozem květin až ke klientům. Do svého skladu nedaleko Plzně dováží květiny třikrát týdně z Holandska.

Právě odtamtud pochází značné procento řezaných květin, dále se dováží také z Dánska, Kolumbie, Keni nebo Ekvádoru. Nejoblíbenější květinou zůstává růže, stoupá ale i obliba tzv. květinových boxů. Mezi nejnovější trendy patří také kytice ze sta růží. Nejčastěji nakupují logicky muži, ženy asi jen v 10 % případů.

Ceny květin rovněž kolem 14. února stoupají, a to především těch červených, růžových a bílých. Tržní ceny jsou závislé na holandské květinové burze, vybrané květiny jsou na Valentýna až čtyřikrát dražší oproti normálu.

Preferencí jsou stále osobní nákupy, čím dál častější je ale i doručování květin. Nejvíce zákazníků ale tradičně hlásí květinářství v rušných obchodních centrech. Na některých místech stoupá prodej o více než 300 procent.

Zatímco pražská květinářství jsou nejvytíženější právě během dnešního svátku zamilovaných, najdou se v republice i místa, kde tomu tak není. Třeba v Brně nebo Chrudimi vévodí prodejům Mezinárodní den žen či konec školního roku.

Témata: Květiny svátek svatého valentýna nákupy Láska, intimnosti, vztahy