Byl v Africe, Asii i Americe. Cestovatel Miroslav Zikmund slaví 100!

Miroslav Zikmund (cestovatel)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. února 2019 9:14

Je to už pěkná řádka let, co v tatrovce procestoval svět, dalo by se říct. Cestovatel Miroslav Zikmund, který společně s Jiřím Hanzelkou procestoval v automobilu několik kontinentů, dnes slaví sté narozeniny.

Rozhovory médiím už neposkytuje, sám totiž tvrdí, že už všechno řekl. Jelikož dnes oslaví cestovatel Miroslav Zikmund sté narozeniny, dají se jeho slova chápat. Obsáhlejší rozhovor poskytl naposledy loni v červenci veřejnoprávní televizi. To však neznamená, že si jej nemůžeme krátce připomenout.

Při dvou cestách ve slavných vozech kopřivnické Tatry projeli Miroslav Zikmund spolu s Jiřím Hanzelkou Asii, Afriku i Ameriku. Na tu první se vydali už v roce 1947 a trvala tři a půl roku. Další podnikli na přelomu 50. a 60. let minulého století.

Tou dobou byli v dnešním slova smyslu obletovanými celebritami. Čechoslováci tehdy obdivovali jejich dokumentární filmové záběry, Zikmund se objevoval i v časopisech nebo rozhlasovém vysílání.

Na cestování nezanevřel ani ve vysokém věku. Ještě v roce 2000 se vydal k protinožcům do Austrálie nebo na Srí Lanku. O tři roky později bohužel opustil světlo světa jeho kamarád Jiří Hanzelka.

Zikmund se do ústraní stáhl až před rokem a půl v důsledku úrazu, zlomil si totiž nohu. Do té doby pravidelně chodil do zlínského divadla, kde měl dokonce jako abonent, kterým se stal už před 65 lety, židli se svou vlastní jmenovkou. Podle jeho přátel se však nadále udržuje v dobré kondici.

Letos uplyne rovněž dvacet let od chvíle, co slavný cestovatel převzal od prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy II. stupně. Před pěti lety mu pak současný prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Zikmund je rovněž držitelem čestného doktorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde stále žije.

Témata: Miroslav Zikmund (cestovatel) cestování