Je jim to jedno? Poslanci smetli ze stolu téma vězněného řidiče, ten poslal z Francie vzkaz

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 13:16

Podle francouzských úřadů pašerák migrantů, podle řady Čechů naopak nevinný člověk. Řidič kamionu Jiří Sagan, kterého v zemi galského kohouta odsoudili ke 2 letům vězení, poslal vzkaz nejen svým blízkým. Přesto se o něm čeští poslanci včera odmítli bavit.

Deník Blesk v tomto týdnu zveřejnil dopis, který posílá český řidič kamionu Jiří Sagan svému právnímu zástupci. Jeho prostřednictvím posílá vzkaz i svým nejbližším. „Vyřiďte těm mojím holkám, že je moc miluji a že bohužel musíme bojovat dále,“ píše. Poukazuje tak na to, že mu francouzské soudy zpřísnily trest za pašování ilegálních migrantů na dva roky odnětí svobody.

Sagan tvrdí, že mu 15 iráckých uprchlíků naskákalo do tiráku bez jeho vědomí, soud ale této obhajobě nevěří. Podle řidiče dopadl lednový soud tak, jak předem očekával. Vynesený rozsudek ho šokoval. „Beru to tak, že jsem nebyl odsouzen v demokratickém státu, ale v nějaké rozvojové zemi v rovníkové Africe,“ napsal.

Podle advokáta Ladislava Drhy má teď Sagan několik možností. Nabízí se další odvolání k francouzským soudům, ale i přesun výkonu trestu do České republiky. V červenci by navíc mohl být podmínečně propuštěn na svobodu, protože se mu do délky trestu započítával i pobyt ve vazební věznici.

K incidentu, který je předmětem soudního sporu, došlo loni v červenci v přístavním městě Calais. Úřady tehdy v kamionu objevily 15 Iráčanů a obvinily Sagana ze snahy je propašovat do Anglie. On ale tvrdí, že o migrantech neměl ani tušení. Myslí si, že mu do návěsu vnikli, když spal.

Rodák z Kladna představoval pro svou rodinu jediný zdroj příjmů, protože jeho partnerka Gábina onemocněla rakovinou. Žena teď musela náročnou léčbu úplně přerušit. Společně s dcerou žili ve Španělsku.

O případ se výrazně zajímá český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který dopis médiím poskytl. Lidovci se společně s ODS včera snažili dostat téma vězněného řidiče kamionu i na jednání Poslanecké sněmovny, ale neuspěli.

Témata: Jiří Sagan soudy Poslanecká sněmovna Francie