Nejznámější český filatelista je po smrti. Stamilionová sbírka jej přivedla i ke královně Alžbětě

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 9:02

Nejhorší předtuchy se vyplnily. Nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček zemřel na následky cévní mozkové příhody, kterou prodělal před Vánoci v Semilech. Deníku Blesk tuto informaci potvrdila jedna z jeho příbuzných. Server stars24.cz informoval o Pytlíčkově vážném stavu včera.

Ještě loni vlastnil Pytlíček několik kusů ze své obdivuhodné sbírky známek, která měla hodnotu přes 100 milionů korun. Mezi posledními známkami, které prodal, byla nejvzácnější československá známka, zeleně žilkovaná čtyřkoruna s převráceným černým přetiskem Pošta Československá 1919. Jen za ní vyinkasoval osm milionů korun.

Pytlíček se známek zbavoval, protože nikdo z jeho rodiny v jeho zálibě, která dnes nepatří k běžným koníčkům, nepokračuje. Peníze se jim budou dělit líp, říkal sám sběratel.

Se svou sbírkou objel Pytlíček prakticky celý svět, díky ní patřil i do prestižního světového klubu filatelistů Club 100 de Monte Carlo de l´Elite de la Philatelie. Tam byl například ve společnosti britské královny Alžběty II., japonského císaře Hirohita a monackého knížete Alberta II.

Cévní mozkovou příhodu Pytlíček prodělal před Vánoci, kdy ho nalezli v Semilech promrzlého ve sněhové závěji. Ve snaze najít si pomoc ušel sběratel bos v mrazivém počasí 300 metrů od svého domu, než upadl do bezvědomí.

Z něj už se neprobral. Od konce minulého roku ležel v pražské vršovické nemocnici, kam byl převezen na přání svých dcer. Zde byl napojen na přístroje, nakonec ale stejně následkům mozkové příhody podlehl.

Témata: Poštovní známky smrt zajímavosti