Ostuda a nesmysl! Nejslavnější české umělecké dílo opět vyvolává emoce

Veletržní palác v Praze

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 16:28

Praha marně hledá výstavní prostory pro nejslavnější umělecké dílo malíře Alfonse Muchy. Slovanská epopej tak s velkou pravděpodobností zamíří zpátky na Moravu. Pokud se najdou potřebné peníze.

Hlavní město chce Slovanskou epopej opět umístit v Moravském Krumlově, kde už byla v minulosti vystavována. Magistrát tak chce vyšetřit dlouhodobý soudní spor, který město stojí zbytečné prostředky. S umístěním epopeje v moravském městě dříve souhlasil i Muchův vnuk John.

„Slovanská epopej patří mezi kulturní symboly této země. Hádat se a soudit kvůli ní je ostuda a nesmysl. Proto jsme začali se všemi stranami vstřícně jednat a já doufám, že brzy dojdeme k rozumnému řešení,“ uvedla pro stars24.cz pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Praha má však své jasné podmínky, které musí Moravský Krumlov splnit. Město, které má necelých 6 tisíc obyvatel, bude muset získat peníze na úpravu prostor. Pro obrazy je nutné zajistit teplotu mezi 18 a 20 °C, vlhkost mezi 45 a 55 %, objekt zámku je pak třeba řádně zabezpečit. Tyto podmínky zatím ani zdaleka nejsou splněny.

Moravský Krumlov má do konce dubna čas na sehnání potřebných finančních prostředků. Pohybovat by se měly v řádu několika desítek milionů korun. Ve městě by pak podle pražských radních strávily zhruba pět let.

Poté by se konečně měla Slovanská epopej objevit v adekvátních pražských prostorech. Představitelé hlavního města proto v tuto chvíli hledají možnosti, kde by mohlo být slavné umělecké dílo vystaveno. V minulém volebním období se mluvilo i o stavbě nové výstavní síně.

Témata: Muchova epopej slovanská epopej John Mucha Praha magistráty Praha Moravský Krumlov Veletržní palác