Obyčejný hypochondr! Dbalý nemoci jen předstíral, aby zdržel soud

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 13:30

Několikrát souzený bývalý ředitel jedné z pražských nemocnic Vladimír Dbalý je vlastně obyčejný hypochondr. I tak by se daly přeložit výsledky znaleckého posudku, který si na Dbalého posvítil. Neurochirurg se kvůli údajně chatrnému zdraví soudu vyhýbal.

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podle soudní znalkyně Michaely Málkové zbytečně oddaloval začátek své druhé korupční kauzy. Díky úplatkům si měl podle obžaloby přijít na 12 milionů korun. Dbalý podle posudku netrpěl žádnou duševní nemocí ani závislostí na alkoholu nebo drogách. Informuje o tom dnešní Právo.

Proces měl přitom vypuknout už v květnu 2017, ale kvůli údajnému onemocnění byl odložen na srpen. Nakonec nezačal ani tehdy. Podle Málkové je Dbalý zcela schopen účasti u hlavního líčení. Osobnost exředitele Homolky navíc vykazuje narcistické rysy, Dbalý má tendenci zveličovat zdravotní potíže.

Současný soudní proces se věnuje zakázkám z let 2008 až 2011. Státní zástupce Zdeněk Matula tvrdí, že si Dbalý nechal od svých známých i advokátů platit za uzavření smluv na poskytování konzultací nebo služeb, které byly v rozporu s platnými zákony.

Loni už byl Dbalý nepravomocně odsouzen k devíti letům vězení a propadnutí majetku kvůli tendru, který se týkal digitalizace chorobopisů a nákupu tzv. gama nože. Na jeho účtě tehdy bokem skončilo 27 milionů korun. Dbalý navíc čelí i třetí obžalobě kvůli zmanipulovaným zakázkám, díky nimž si přišel na dalších 14 milionů.

Ve všech případech je hlavním důkazem proti bývalému řediteli nemocnice jeho vlastní deník. Neurochirurg si do něj zaznamenával veškeré detaily o úplatcích, které za manipulace zakázek od klientů obdržel.

Témata: Vladimír Dbalý Korupce soudy