Kandidát na pražského imáma hnul Okamurovi žlučí! Jaké má plány?

Muslimové

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 12:40

Pražská muslimská obec si o víkendu volila nové vedení. Ačkoliv výsledky zatím nejsou známy, za jednoho z favoritů byl považován ukrajinský právník Leonid Kušnarenko. Zástupce SPD jeho názory, které prezentoval v médiích, dost znepokojují.

Muslimský právník Leonid Kušnarenko touží zasednout ve vedení pražské muslimské obce. Před volbou, která se měla uskutečnit o uplynulém víkendu, měl velkou podporu, protože řadu pražských muslimů zastupoval jako advokát. Mohl by se tak stát novým pražským imámem. Ten předchozí byl zatčen kvůli údajné podpoře terorismu.

Zatímco většinu politických stran nechává tato věc chladnou, hnutí SPD ve vyjádření, které má redakce serveru stars24.cz k dispozici, konstatuje, že vše sleduje s hlubokým znepokojením.

„Tento muslim by chtěl podle svého veřejného vyjádření dosáhnout toho, aby v Česku získali muslimští duchovní právo oddávat a působit ve věznicích. Kušnarenko by si přál, aby vznikla politická strana, která by hájila zájmy českých muslimů. Také by chtěl otevřít v Česku muslimské školy a školky,“ stojí ve vyjádření zástupců SPD.

Sám Kušnarenko tyto plány potvrdil v některých médiích. Podle pražské muslimské obce, jejímž šéfem by se mohl stát, je v Česku asi 10 tisíc muslimů, jen pětina z nich jsou ale opravdu aktivní věřící. Čeští muslimové se už několik let snaží získat status plnohodnotné náboženské organizace.

„Islám v naší krásné zemi nechceme. Stop islámu znamená stop terorismu,“ uzavírá SPD své vyjádření. Kvůli teroristickému útoku však byl v Česku prozatím odsouzen jen důchodce Jaromír Balda, který byl právě příznivcem hnutí SPD. Balda pokácel stromy na trať a vykolejil tak dva vlaky. Oba incidenty se obešly bez zranění.

Témata: Muslimové Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) islám