Sbíral známky, prodal je za desítky milionů! Teď bojuje známý český filatelista o život

Poštovní známky

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 11:45 | Aktualizováno: 12. února 2019 17:16

Pokud sbíráte známky, pravděpodobně jste vždy vzhlíželi k tomuto muži. Světově známého českého filatelistu Ludvíka Pytlíčka, který se díky tomu dostal i do společnosti královny Alžběty, nyní zradilo zdraví.

Sám nejúspěšnější český filatelista Ludvík Pytlíček potvrzoval, že sbírání známek už dnes nepatří k běžným zájmům. Svou sbírku, která měla hodnotu kolem sta milionů korun, prodal, protože jej děti v jeho zálibě nenásledovaly. Peníze se jim budou dělit líp, říkal. Ta chvíle se, zdá se, bohužel pomalu blíží.

Před Vánoci měl totiž šestasedmdesátiletý Pytlíček zkolabovat nedaleko svého domu v Semilech. Nalezli ho promrzlého ve sněhové závěji. Od té chvíle se známý sběratel neprobral z bezvědomí. Od konce minulého roku leží v pražské vršovické nemocnici, kde je napojen na přístroje. Šance na jeho uzdravení jsou podle informací deníku Blesk mizivé.

Původní domněnky o možném přepadení se nepotvrdily, lékaři později potvrdili, že známého filatelistu postihla cévní mozková příhoda. Pytlíček dům opustil pravděpodobně ve snaze najít si pomoc. Tak ušel bos až 300 metrů od dveří svého domu, které zůstaly otevřené.

Ještě loni vlastnil Pytlíček i nejvzácnější československou známku. Šlo o zeleně žilkovanou čtyřkorunu s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919. V dražbě za ní utržil téměř osm milionů korun.

Dokud ji vlastnil, objel Pytlíček se svou sbírkou celý svět. Rovněž patřil do prestižního světového klubu majitelů filatelistických rarit Club 100 de Monte Carlo de l´Elité de la Philatelie. Jeho členkou je mimo jiné i britská královna Alžběta II.

Témata: Poštovní známky zdraví zajímavosti Česká republika