Tři restaurace klamaly o původu hovězího masa! Bylo snad z Polska?

Hovězí maso

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 9:57

Zhruba 300 kilogramů zdraví nebezpečného polského hovězího masa doputovalo i do Česka, kde po něm v posledních dnech intenzivně pátrají inspektoři SZPI. Včera zveřejnili první výsledky svého šetření. Na co narazili?

V minulém týdnu hýbala Českem kauza se závadným polským hovězím masem, které mělo pocházet z nemocných krav. Od té chvíle se Státní zemědělská a potravinářská inspekce intenzivně věnuje kontrolám v obchodech i restauračních provozech. Především se snaží ověřovat pravdivost údajů o původu masa.

Inspekce už stihla provést více než tisíc kontrol. Co se týče hovězího masa, jsou provozovatelé podle dosavadního šetření obezřetnější. Inspektoři přesto narazili na několik případů, kdy došlo ke klamání spotřebitele o původu masa.

Hned ve dvou provozovnách pocházelo prémiové argentinské hovězí maso ze sousední Brazílie, šlo o restauraci Mexita v Hradci Králové a Pizzerii Ciao – Ciao v Děčíně. Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové, které servírovali v National Restaurantu v Mariánských Lázních, zase pocházelo z Nizozemska.

Inspektoři zaznamenali dalších padesát pochybení. Ve většině případů nebyli provozovatelé schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a tak je inspekce vyzvala k jejich dodatečnému předložení. Ve dvou provozovnách pak kontrola objevila prošlé a zkažené maso.

Z obdobného pochybení nařkl ministr zemědělství Miroslav Toman pražskou restauraci U Moťáka. Podle ministra tam měli veterináři objevit 31 kilogramů masa neznámého původu. Server stars24.cz se pokusil zástupce podniku kontaktovat, ale odpovědi se nedočkal. Majitel restaurace Roman Moťovský si však v médiích postěžoval, že Tomanova slova podnik výrazně poškodila.

Témata: Maso závadné maso z Polska SZPI