Štafle, křeček, lednice i pohřební urna. Roztržití Češi ztrácí desítky věcí denně

Lidé

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 8:59

Určitě se vám také někdy přihodilo, že jste vystoupili z autobusu, a když se zabouchly dveře, uvědomili jste si, že jste v něm něco nechali. Takových případů je čím dál víc a některé z nich jsou obzvlášť kuriózní.

Pražský dopravní podnik loni zaznamenal téměř 7 a půl tisíce ztracených předmětů, zpátky majitelům se podařila vrátit zhruba třetina z nich. Pokračoval tak trend z let předcházejících, kdy počet ztrát rostl.

Nejčastěji lidé v dopravních prostředcích zanechají osobní doklady. Ovšem najdou se i kuriozity, namátkou třeba štafle, pétanqueové koule, kulečníkové tágo, rotoped, ale i lednice. Mezi časté ztráty patří i nejrůznější zdravotní pomůcky jako berle, zubní protézy nebo třeba naslouchátka.

Ačkoliv psa by měli lidé podle přepravního řádu mít na vodítku, některým se povedlo ztratit i jej. Dopravní podnik tak mezi ztrátami evidoval i jorkšírského teriéra či labradorského retrívra, ale i mnohé menší domácí mazlíčky jako křečka, koťátko nebo králíka v kleci.

O tom, že lidská roztržitost prakticky nezná mezí vypovídá nejbizarnější případ, který dopravce v loňském roce řešil. Zaměstnanci dopravního podniku totiž hledali i ztracenou urnu s popelem a pohřební kytici.

Všechny nevyzvednuté věci, kterých je většina, končí v kanceláři Ztrát a nálezů pražského magistrátu. V té loni skončilo téměř 7 tisíc věcí. „Mezi nejzajímavější nálezy patří malířské plátno, kroj, zubní náhrada nebo sada příborů,“ uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Nejčastěji se k nám dostávají věci, které jsou nalezené v MHD,“ dodává.

Témata: doprava Lidé Dopravní podník Praha Praha