Dítě zemře po očkování, rodiče nedostanou ani korunu? Tomu je konec, stát bude platit!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. února 2019 12:00

Je obecně známo, že ve sporadických případech může povinné očkování skončit až smrtí dítěte. Někteří rodiče tak své děti očkovat nenechají. Stát chce nyní smrtelné případy začít odškodňovat, pomohla k tomu iniciativa ombudsmanky.

Ministerstvo zdravotnictví ve svém návrhu zákona počítalo jen s odškodňováním za újmu způsobenou očkované osobě, nikoliv jejím rodičům. Ombudsmanka Anna Šabatová však trvala na svém, že v případě smrti způsobené povinnou vakcinací je třeba odškodnit i rodiče.

„Pokud si představíme extrémní situaci, kdy v důsledku povinného očkování dítě zemře, těžko bude někdo pochybovat o traumatu a újmě, kterou tím utrpí rodiče,“ uvedla Šabatová na webových stránkách s tím, že považuje za nemorální, aby zákon na tyto fatální případy nemyslel. „S takovou koncepcí jsem nemohla souhlasit, proto jsem na své připomínce trvala,“ dodala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se nakonec rozhodl zákon upravit ještě dřív, než dorazil na jednání vlády, za což veřejná ochránkyně práv ministra pochválila. „Jsem ráda, že zvítězil zdravý rozum,“ sdělila Šabatová.

Stát měl podle jejího názoru už dávno převzít za újmu způsobenou povinným očkováním odpovědnost. „Vítám tedy, že k tomu konečně dochází,“ řekla ombudsmanka.

V souvislosti s očkováním však vyvstávají v posledních letech i jiné problémy. Především jde o problematiku rodičů, kteří odmítají nechat své děti očkovat. Kvůli tomu násobně rostou třeba případy spalniček, v hlavním městě dokonce dosáhly epidemického stavu.

Témata: očkování děti nemoci Anna Šabatová ministerstvo zdravotnictví