V centru Prahy se zřítil kus budovy!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. února 2019 20:17

V Půtově ulici v centru Prahy spadla dnes časně ráno část zdiva a římsa z neobydleného domu do vozovky a na chodník. Nikdo se nezranil, poškozeno bylo jedno zaparkované auto. Kvůli tomu je do odvolání uzavřena ulice Půtova a část ulice Stárkova. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Událost se stala krátce před 05:15, zdivo spadlo podle mluvčího v délce asi 20 metrů. Na místě zasahovali hasiči, strážníci a policie a přivolán byl také statik. Ten podle místostarosty Prahy 1 pro bezpečnost Petra Hejmy (My, co tady žijeme) zjistil, že stabilita celého domu není ohrožena a nehrozí jeho zřícení.

"Konstrukce římsy je ale nestabilní a dál hrozí pádem," dodal. Statik podle Daňka konstatoval, že je nutné sejmout zbytky římsy ze všech stran domu, proto je nyní Půtova a mezi Klimentskou a Petrskou také Stárkova ulice uzavřena.

Podle Hejmy vlastník zřejmě zanedbal péči o dům, údajně již dříve mu byla nařízena sanace objektu. Na místě byli proto i zástupci stavebního úřadu Prahy 1, který proti vlastníkům bude dál postupovat. Podle Hejmy jsou podobných neobývaných domů v Praze 1 odhadem tři desítky. Nařídil proto zvýšený dohled nad těmito ruinami.

Témata: Praha