Může za to Kalousek? Obchody se možná o svátcích opět otevřou

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 16:56

Asi každý z nás někdy zalitoval toho, že o některých svátcích jsou obchody uzavřené. Zatímco zákazníkům svitla naděje, že se brzy opět otevřou, zaměstnanci se snaží iniciativu některých poslanců zhatit.

Velké obchody se možná o vybraných svátcích opět otevřou. Zrušení zákona, který v současnosti zakazuje otevření obchodů o ploše nad 200 metrů čtverečních, navrhují někteří poslanci, mimo jiné bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který s tímto návrhem předstoupil před sněmovní hospodářský výbor. Ten poslancům doporučil, aby zákon zrušil.

To se ale nelíbí Unii zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb. „Poslanci ignorovali jednoznačnou vůli zaměstnanců obchodu,“ uvedli zástupci unie na svých webových stránkách. Připomněli i své nedávné iniciativy, třeba petiční akci na podporu zachování zákona.

Podle Unie jde o nepochopitelnou aroganci poslanců vůči zaměstnancům obchodu. Třeba Miroslav Kalousek ale argumentuje tím, že zrušení zákona nikomu nenařídí, aby obchod otevřel. Zodpovědnost za takové rozhodnutí ale vrátí zpátky do rukou prodejců. Obecně je navíc známo, že i někteří zaměstnanci by si o svátcích rádi přivydělali.

Ještě v minulém týdnu přitom Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb slavila dílčí úspěch, když tvrdila, že hrozba úplného zrušení zákona byla zažehnána. Teď se však ukázalo, že je vše jinak, otevření obchodů o svátcích se navíc nebrání ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Zákon, který otevírací dobu velkých obchodů upravuje, platí teprve dva a půl roku. Zavřeno podle něj musí být o sedmi svátcích, mimo jiné na Nový rok, výročí vzniku Československa či o všech třech svátcích vánočních. Naopak třeba 17. listopadu zůstávají obchody otevřené. I tento „chaos“ mnozí zákonu vyčítají.

Témata: Obchody Miroslav Kalousek prodejci nákupy