Na hvězdné obloze se pořád něco děje! Stačí jen zvednout hlavu, říká pro stars24.cz expert

Hvězdárna a planetárium Brno 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

9. února 2019 11:45

Zatmění Měsíce je sice za námi, přesto je toho ale na obloze stále hodně k vidění! Na to, co vše můžeme v těchto dnech pozorovat na obloze, jsme se zeptali ředitele Hvězdárny a planetária Brno Jiřího Duška

Zatím posledním jevem, který vyvolal velký zájem, bylo nedávní zatmění Měsíce. A i když podobně „velká věc“ nás v příštích dnech a týdnech nečeká, rozhodně to neznamená, že se nevyplatí oblohu sledovat!

„Na hvězdné obloze se pořád něco děje, planety, Měsíc ani Slunce se totiž nikdy nezastaví. Je to vlastně podivuhodný, přírodou stvořený orloj s neviditelným, neskřípajícím soukolím. Některá jeho nastavení předpovídat příliš nedokážeme, např. přílety jasných komet nebo exploze supernov, avšak jiná ano,“ vysvětluje pro stars24.cz ředitel brněnského planetária Jiří Dušek.

A na co se tedy máme na nebi zaměřit? „Ten, kdo vstává brzo ráno, může v těchto dnech nad východním obzorem zahlédnout oslnivou planetu Venuši, vpravo od ní slabší, ale stále velmi nápadný Jupiter, a naopak vlevo od Venuše, nízko nad obzorem Saturn,“ popsal pro Stars24.cz expert.

Nemáte doma žádné vybavení? To vůbec nevadí! „Není k tomu třeba žádný dalekohled, triáda planet je snadno viditelná jen tak. Snad, že musíte mít nerušený výhled směrem jihovýchodu. Jelikož je Venuše aktuálně pozorovatelná na ranní obloze, označuje se též jako jitřenka. Z pohledu ze Země se však rychle blíží ke Slunci, takže máme jen pár poslední dní se na ni podívat,“ vysvětluje Dušek.

Z dlouhodobého hlediska pak připomíná, že se blíží úplné zatmění Slunce, ke kterému dojde počátkem července. „Musíte za ním ale cestovat do jižní Ameriky. V pondělí 11. listopadu po obědě se mezi nás a Slunce postaví planeta Merkur, takže dojde ke vzácnému přechodu planety Merkur přes sluneční kotouč. Úkaz nastává přibližně 13krát za století, v Česku byl naposledy pozorovatelný v květnu roku 2016, znovu až v listopadu 2032. Takže, kdo zaváhá…“ říká šéf brněnského planetária.

Jarní prázdniny v duchu "tajemství hvězd"

Navíc je právě doba jarních prázdnin. V Brně vypuknou už v pondělí. A tak si na Kraví hoře pro malé i velké návštěvníky připravili pořádný program. „My u nás na Hvězdárně a planetáriu Brno vlastně téměř nikdy nezavíráme. Takže po celé jarní prázdniny - ty brněnské - máme speciální pořady od rána do večera, v klasické, tzv. 2D variantě, respektive stereoskopické, tzv. 3D variantě. Nově například uvádíme představení pro malé i velké, které se jmenuje Lucie: Tajemství padajících hvězd. A jaké, že to tajemství je? Přijďte se přesvědčit na vlastní oči!“ láká Jiří Dušek.

Hvězdárna navíc připravuje úplně novou akci. „Od 1. do 10. března poprvé chystáme Brno Space Days, s podtitulkem Dny jihomoravské kosmonautiky. Už je to totiž téměř rok, co se v Brně vyrojili kosmonauti, aby mimo jiné otevřeli kosmický inkubátor ESA BIC Brno. Byla to tehdy úžasná jízda, ale bylo by škoda, kdyby se jednalo o ojedinělý výkřik do vesmíru… I když jak známo, ve vesmíru vás nikdo křičet neuslyší! Ripley by mohla vyprávět…“ vysvětluje pro stars24.cz ředitel hvězdárny. Proto vznikly Brno Space Days – Dny jihomoravské kosmonautiky. Jde o jakousi kombinaci akcí pro veřejnost, nadšence, odborníky i byznysmeny. „Skutečně, rádi bychom v prvních březnových dnech upozornili na to, že jižní Morava je jakýmsi „můstkem“, ze kterého se v České republice můžete odrazit až někam ke hvězdám,“ dodává Jiří Dušek.

Témata: Hvězdárna a planetárium Brno Brno Zatmění slunce