Jak moc jsme „vynalézaví“? Pojišťovny odhalily podvody za více než miliardu

pojišťovny

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 14:56

Pojistné podvody. Někdy se na ně dají i bezúhonní lidé jen kvůli vidině pár tisíc korun. Průměrně se však lidé snaží z pojišťoven vylákat mnohonásobně větší částky, za pojistný podvod přitom hrozí i dost tvrdé tresty.

České pojišťovny v loňském roce prověřily přes 10 tisíc případů, odhalily tak pojistné podvody v celkové hodnotě 1,299 miliardy korun. Česká asociace pojišťoven o tom informovala v materiálu, který má server stars24.cz k dispozici.

Nejčastěji se „vynalézaví“ Češi snaží podvodem přijít k penězům díky fingovaným dopravním nehodám nebo úrazům. Pojišťovny zaznamenaly přes 4 tisíce podvodů, které se týkaly pojištění vozidel, a téměř 3 a půl tisíce případů v souvislosti s osobním pojištěním. Až pak následují pojistné podvody týkající se majetku nebo pojištění odpovědnosti.

Průměrně šlo při každém pojistném podvodu o částku 232 tisíc korun, což je o 36 tisíc víc než v roce předchozím. Roste však i objasněnost případů, alespoň co se týče finančního objemu podvodů. Zatímco v roce 2010 odhalily pojišťovny podvody za 624 milionů, dnes odhalí díky sofistikovanějším postupům až dvakrát tolik.

„Objem odhalených pojistných podvodů stále narůstá v odvětví pojištění majetku a odpovědnosti, kde vychází i nejvyšší průměrná výše odhaleného pojistného podvodu,“ uvádí hlavní analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

Pojistné podvody jsou v České republice trestným činem už přes dvě desetiletí, součástí trestního zákona jsou od počátku roku 1998. Za spáchání takového zločinu mohou soudci uložit až desetiletý trest odnětí svobody.

Témata: pojišťovny podvod krimi CZK