Jací jsme řidiči a na koho si dávat na českých silnicích pozor? Statistiky nelžou

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 9:58

Klišé ohledně toho, kteří řidiči jsou nejhorší nebo nejnebezpečnější, existuje mnoho. Statistiky resortu dopravy ale nelžou. Na co si tedy máme na tuzemských silnicích dát pozor?

Redakce serveru stars24.cz má k dispozici statistiky ministerstva dopravy, které v tomto týdnu informovalo o nejčastějších přestupcích na českých silnicích v uplynulém roce. Asi nepřekvapí, že tuzemští řidiči nejčastěji překračují dovolenou rychlost. Policisté zaznamenali na 130 tisíc případů, kdy došlo k překročení rychlosti o méně než 20 kilometrů za hodinu.

Čechům ale dělají velké problémy i přestupky technického rázu. Často nejsou připoutaní, na motorkách zase jezdí bez ochranné přilby. Už tradičním problémem je pak řízení s mobilním telefonem v ruce. Až pak následují provinění jako nedání přednosti v jízdě nebo nezastavení na červenou.

Už řadu let sbírají čeští řidiči za své přestupky body. Bodovaného přečinu se dopustilo téměř půl milionu řidičů, tedy zhruba 7 procent z celkového počtu všech registrovaných držitelů řidičského oprávnění. Bodovaný je tedy každý čtrnáctý řidič.

Fatálních 12 bodů, které znamenají odebrání řidičského průkazu, má na kontě skoro 40 tisíc řidičů. Většina lidí se ale od této hranice pohybuje celkem daleko, většina má 2 nebo 3 body. Policisté nejčastěji penalizují muže ve věku 44 a ženy ve věku 43 let.

Ministerstvo dopravy nezapomnělo připomenout, že nyní pracuje na návrhu změn bodového systému. Cílem je jeho zjednodušení na pouhé tři sazby a nastavení pevně daných pokut. Naopak žádné zpřísňovaní peněžitých trestů se konat nemá, v případě bagatelních přestupků by mělo dojít ke snížení pokut.

Témata: řidiči Ministerstvo dopravy řidičské průkazy Policie ČR