Ruce pryč! Úřad práce loni odhalil podvody za 35 milionů korun

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. února 2019 9:06

Státní úředníci se letos do kontrol pořádně opřeli a odhalili přes 2 tisíce případů, kdy se lidé pokusili o zneužití dávek hmotné nouze. Některým je ani nevyplatili, od dalších je vymáhají zpět. Státu tak vznikla škoda v řádu desítek milionů korun.

Z materiálu, který má server stars24.cz k dispozici, vyplývá, že Úřad práce v loňském roce lidem odebral 1507 dříve vyplacených dávek. Stát loni tímto způsobem ušetřil přes 35 milionů korun. K neoprávněnému pobírání příspěvků dochází především v oblasti tzv. nepojistných sociálních dávek.

Potvrzují to statistiky Úřadu práce. Téměř na 18 milionů korun si žadatelé neoprávněně přišli díky dávkám mimořádné okamžité pomoci. O šest milionů méně vymámili podvodníci z úřadu na příspěvek na živobytí. Pět milionů korun pak přistálo přechodně na jejich účtech za doplatek na bydlení.

Pro zjišťování podvodů jsou naprosto klíčové dvě věci. Zaměstnanci úřadu musí znát místní poměry a dokázat spolupracovat s policií a obcemi. Na podezření z neoprávněného pobírání dávek totiž často upozorňují i sami policisté, kteří poukazují třeba na to, že si některé z osob přivydělává.

„Jestliže se jedná o částky vyšší než 5 tisíc Kč a existuje podezření na spáchání trestného činu, předáváme celou věc orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. „Prokáže-li se neoprávněné pobírání dávky, vyčíslí ÚP ČR přeplatek a požaduje vrácení vyplacených peněz,“ dodává.

Úřad práce loni provedl téměř 145 tisíc šetření. Kromě půldruhého tisíce dávek, které úřad vyplatil a následně odejmul, zamítli jeho zaměstnanci dalších 743 neoprávněných žádostí o některou z dávek hmotné nouze.

Témata: Úřad práce Sociální dávky policie CZK