Čech dostal od města milion! Trvalo to jen 11 let

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

6. února 2019 20:35

Uklouzli jste na ledě a zranili se? V takovém případě máte nárok na odškodné. To vám vyplácí nejen pojišťovna v případě úrazového pojištění, ale i majitel komunikace, který ji dostatečně neoznačil či nezabezpečil proti pádu. Někdy ale může vymáhání trvat i roky.

Své o tom ví muž, který upadl na zledovatělém chodníku v Praze a vážně si zranil nohu. Smutné je, že se celá událost odehrála "jen" před 11 lety.

Nakonec ale dosáhl spravedlnosti. Za pravdu mu však dal až Ústavní soud, kam se případ dostal. Odškodné nakonec činilo 753 tisíc korun, spolu s poplatky na náklady řízení ale muži Praha vyplatila téměř milion korun.

Nehodě se nevyhnete, co potom?

Ani přes dokonalou prevenci se nelze nehodám vyhnout a potkat mohou i vás. Je proto vždy důležité vědět, jak se zachovat. A ruku v ruce s nehodami jdou i pojištění, na které však nemá nárok každý.

Největší, ale najsnáze řešitelné škody jsou na vozidlech. Povinné ručení či havarijní pojištění většinou pokryje velkou výši škody a to bez ohledu na to, vznikla-li vašim zaviněním či nikoliv.

Nenahraditelné jsou škody na lidském zdraví, i zde lze ale v některých případech pojistku uplatnit. Pokud ji vy sami nemáte a zraníte se například pádem na namrzlém chodníku, automaticky vám na ni nárok nevzniká.

V takovém případě přichází na řadu město či obec, která může, ale nemusí mít komunikace, respektive chodníky pojištěné. Přesto je důležité si zachovat chladnou hlavu a zraníte-li se vy nebo osoba poblíž vás, je potřeba celou věc řádně zdokumentovat. Pokud vám to zdravotní stav dovolí, vyfotografujte si místo nehody, popřípadě o to poproste kolemjdoucí.

Nepanikařte, dokumentujte

Pro uplatnění pojistky je také potřeba nahlásit přesné datum a čas, kdy k úrazu došlo. Je také vyžadován podrobný popis toho, jak se událost odehrála, a dále potvrzení o bolestném, které vyplní lékař, potvrzení o ztrátě na výdělku, které zpracuje zaměstnavatel, a doložení výdajů například za ošetření v nemocnici.

Ani přesto ale nárok na úhradu škody a bolestné automaticky nevzniká. Svou chůzi musíte například uzpůsobit stavu povrchu a meteorologickým podmínkám. Pokud jste přechod přes obtížný terén předpokládali, proběhli jst jím a u toho si zlomili nohu, pojišťovna vám jen těžko něco vyplatí.

Témata: Lidé Praha Zima