Škola už nemá prioritu? Děti víc zajímají vztahy a sex!

Teenageři

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 17:01

Pololetní vysvědčení je za námi a začala doba jarních prázdnin. Podle statistik Linky bezpečí české děti už zdaleka tolik neřeší problémy ve škole, které během posledních pár let ustoupily docela jiným tématům.

Přesně před týdnem si většina školáků šla pro pololetní vysvědčení. Pro některé děti je to možná stresující zážitek, tísňové linky už ale dávno nejsou tak vytížené, jako kdysi bývaly. „Naše statistiky potvrzují, že téma vysvědčení již není pro děti ani jejich rodiče takovým problémem, jako pro předcházející generace,“ říká pro server stars24.cz Regina Jandová z Linky bezpečí.

Nejčastěji volají děti, kteří mají špatné zkušenosti z minulosti, ať už šlo o křik, nebo dokonce tělesný trest. „Ať už jsou příčiny obav jakékoli, může dítě panikařit, a pak volit zkratkovitá řešení a přemýšlet nad útěkem,“ vysvětluje psycholožka Lucie Bukovská.

Linka bezpečí však provozuje kontaktní linku i pro rodiče, kteří se radí ohledně správného postupu ke zlepšení známek. Psycholožka Bukovská je rovněž varuje před neuváženými výroky typu: „S trojkou se mi domů nevracej.“

Právě v přístupu rodičů je často klíč k problémům dětí, zvlášť v dnešní době, kdy už opravdu neexistuje nějaký unifikovaný styl výchovy. „Rodiče ne vždy vědí, jak dětem vhodně nastavit výchovné hranice, adekvátním způsobem je vyžadovat, a to jak ve vztahu ke škole, tak doma,“ konstatuje vedoucí Rodičovské linky Kateřina Schmidová.

Linka bezpečí loni zaznamenala téměř 160 tisíc hovorů. Právě školní problémy už ale nehrají prim a ustupují jiným tématům. Ve skoro třetině případů šlo dětem o vztahy, následovala osobní témata, psychické obtíže a problémy sexuálního zrání. Svým záběrem je však Linka bezpečí vhodná pro jakékoliv potíže, navíc funguje nonstop po celý rok.

Témata: děti Školství