Rusové práskli do bot! S Českem mají zásadní problém!

Karlovy Vary.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 14:51 | Aktualizováno: 6. února 2019 21:02

Rusové ve velkém opouštějí některá česká města, jako svůj „odkaz“ tu zanechávají zmodernizované nemovitosti, které jsou ale zpravidla jen složitě prodejné. Kromě oslabení rublu může prý za jejich exodus i fakt, že je Česko prostě a jednoduše omrzelo.

Zhruba před deseti lety začali Rusové skupovat majetek v lázeňských městech na západě Čech, jako jsou Mariánské lázně, ale především Karlovy Vary. Zajímali je nejenom nemovitosti v původní staré zástavbě, ale také novostavby, neváhali přitom investovat stovky tisíc korun navíc oproti běžným cenám. Těmto dnům je prý nyní konec.

Zájem Rusů se nyní soustředí téměř výhradně na Prahu, nemovitosti v lázeňských městech se snaží, většinou neúspěšně prodat. „Většinu neprodejných bytů, které byly v nabídkách realitních kanceláří začátkem roku 2018, v nich najdete i nyní,“ popisuje pro stars24.cz vedoucí karlovarské pobočky M&M Reality Marcel Bajgar.

Za ruským exodem z lázeňských měst stojí především politicko-ekonomické faktory, mimo jiné mezinárodní sankce a celkové oslabení rublu. Důvodů je ale vícero. „Jedním z nich je, že už je to tady jednoduše nebaví. Hodně z nich zjistilo, že kromě lázeňské léčby jim nemáme vůbec co nabídnout a jdou o dům dal,“ vysvětluje pro stars24.cz Bajgarova kolegyně Lucie Bulvasová.

Zatímco o ruské investory je v posledních letech nouze, odlivu tamních turistů se bát nemusíme. Ti se naopak do lázní rádi vracejí. „Většina z nich si již spočítala, že koupě nemovitosti a pravidelné měsíční platby jsou pro ně v porovnání s pobyty v hotelech nevýhodné,“ konstatuje Bulvasová.

Odliv ruského kapitálu ale nechává v lázeňských městech značnou jizvu v podobě stovek neprodejných bytů. Kupci se navíc vzhledem k místním mzdám, které jsou pod republikovým průměrem, hledají jen velice těžko.

Témata: lázně Karlovy Vary Česká republika Lidé nemovitosti