OBŘÍ PODVOD na Čechy! Maso ze závadných chovů restaurace vydávaly za luxusní argentinské!

Maso

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

6. února 2019 14:59 | Aktualizováno: 6. února 2019 16:42

Skandál s problematickým z masem z Polska zdaleka nekončí! Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) dnes na zemědělském výboru varoval, že pražské restaurace, která maso ze závadných polských jatek odebírali, je zákazníkům prodávali jako jako hovězí z Argentiny!

Podle Tomana se maso dostalo na stoly hostů luxusních pražských restaurací! Zákazníci přitom vůbec nevěděli, jaké maso jedí! Podniky hovězí vydávaly maso za argentinské, aby si mohli účtovat tisícovku za jedinou porci!

Ministr sice nechtěl konkrétní podniky jmenovat, něco ale přece naznačil! Má se prý jednat o restaurace s asijskými názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace," dodal Toman.

Mluvčí ministerstva zemědělství ujistil, že restaurace, kterých se to týká, už prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa kvůli podezření z klamání spotřebitelů.

Do Česka se podle ministerstva zemědělství dostalo 300 kg hovězího masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu. Z těchto 300 kg bylo 135 kg prodáno přímo konečným spotřebitelům buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako jídlo v restauraci.

„Žádné z doposud provedených vyšetření neprokázalo nebezpečnost masa pro zdraví lidí, spotřebitelé se tedy nemusí obávat ani, pokud si uvedené maso zakoupili,“ ujišťuje ministerstvo.

Pražské restaurace vydávaly polské hovězí za argentinské, aby ho hostům střelily s tučnou přirážkou. Ministr Toman by měl hájit spotřebitele, místo toho ale kryje podvodné majitele restaurací. Vysvětlení, že jde o podniky s asijskými názvy, ne o čínské restaurace, je pozoruhodné.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 6. února 2019

Důležité informace: 

Je hovězí maso z Polska z dotčených jatek zdravotně závadné?

Žádné z doposud provedených vyšetření nebezpečnost masa pro zdraví lidí neprokázalo. Ke stahování z trhu se přistoupilo v rámci předběžné opatrnosti, neboť vzhledem k absenci veterinárního vyšetření zvířat před porážkou a jejich masa a orgánů po porážce nelze vyloučit všechna rizika.   

Mohl jsem si koupit/sníst hovězí maso z nelegální porážky?

Cca 300 kg hovězího masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu, bylo doručeno do ČR. Z těchto 300 kg bylo 135 kg prodáno přímo konečným spotřebitelům buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako pokrm v restauraci. Žádné z doposud provedených vyšetření neprokázalo nebezpečnost masa pro zdraví lidí, spotřebitelé se tedy nemusí obávat ani, pokud si uvedené maso zakoupili.   

Pokud chcete mít jistotu o původu hovězího, pak využijte tuto aplikaci. Osobně se vždy v restauraci ptám na původ hovězího a několikrát jsem si i tuto informaci ověřoval přes tuto aplikaci. ????? Dobrá restaurace nemá problém vám ukázat dodací list?https://t.co/Xup0qPzN7h

— Marian Jurečka (@MJureka) 6. února 2019

Jak zjistím, zda jsem maso nezkonzumoval v restauraci?

Všichni příjemci masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu, byli Státní veterinární správou informováni, že se v jejich provozovně takové maso vyskytovalo. V době kontroly bylo již veškeré maso spotřebováno. Provozovatel restaurace by vám měl být schopen na váš dotaz odpovědět.   

Témata: závadné maso z Polska Miroslav Toman Ministerstvo zemědělství Česká obchodní inspekce státní potravinářská inspekce Maso