V Praze řádí spalničky! Jen za leden hlásí hygienici třetinu případů, co za celý loňský rok

Spalničky.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 14:03

V hlavním městě řádí nevídaným způsobem epidemie spalniček, které se dostaly dokonce až na Malou Stranu do Poslanecké sněmovny. Světe div se, mohou za to především neočkovaní jedinci mezi námi.

Jen za uplynulý týden přibylo v hlavním městě 12 nových, laboratorně potvrzených případů tohoto virového onemocnění. Prokazatelně jsou prý před nemocí chráněny jen osoby, které podstoupily očkování dvěma dávkami vakcíny. Osobám nad 30 let doporučují hygienici podstoupit vyšetření protilátek.

Epidemie se dotkla i Poslanecké sněmovny, kde vedla k uzavření závodní jídelny, protože se spalničky objevily u obsluhujícího personálu. „Restaurace Sněmovní 4 je s okamžitou platností uzavřena, závodní stravování (obědy, večeře) je do odvolání zrušeno i v restauraci Sněmovní 1,“ informoval server stars24.cz tiskový odbor Sněmovny.

Jen za leden probíhajícího roku vyšplhal počet případů na třetinu počtu, který hygienici evidovali v loňském roce. Tehdy onemocnělo za dvanáct měsíců 103 lidí, za prvních pět týdnů letos pak celých 35 lidí. V Praze v současnosti probíhá epidemický výskyt spalniček.

„V ČR poklesla proočkovanost pod žádoucích 95%, a proto je zde nyní možnost nákazy tímto onemocněním,“ uvádí MUDr. Zdeňka Jágrová ve vyjádření Hygienické stanice hlavního města Prahy, které má server stars24.cz k dispozici.

Ač jsou spalničky označovány za dětskou nemoc, vážné problémy mohou způsobit i dospělým. „U neočkovaných a oslabených jedinců může průběh onemocnění v extrémních případech skončit až fatálně,“ dodává Jágrová.

Témata: Spalničky nemoci Praha