Kauza Peroutkova článku má pokračování! Ptali jsme se Hradu, kde je

Miloš Zeman

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 10:01

Už několik let zaměstnává české soudy kauza údajného článku Hitler je gentleman, na který měl v časopise Přítomnost narazit prezident Miloš Zeman. Nyní má celá kauza další pokračování. Jaká je reakce Pražského hradu?

Právo v pondělí informovalo, že Obvodní soud pro Prahu 1 připustí, aby se prezident Miloš Zeman účastnil jako vedlejší účastník sporu kvůli svému výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Zeman před čtyřmi lety prohlásil, že Peroutka v časopise Přítomnost napsal článek s názvem Hitler je gentleman.

Informaci potvrdil advokát František Vyskočil, který zastupuje Peroutkovu vnučku Terezii Kaslovou, která po prezidentovi žádá omluvu. Zároveň dodal, že se proti tomuto rozhodnutí nemají v plánu odvolávat, protože stojí o urychlení procesu. Prezident Zeman se podle nich bude naopak snažit celou věc oddalovat.

Redakce serveru stars24.cz požádala o reakci zástupce Pražského hradu. „Žádný komentář,“ odpověděl na dotaz stars24.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zemana zkritizovala za výroky na adresu Ferdinanda Peroutky nejen Kaslová, ale také řada historiků, kteří konstatují, že článek neexistuje. Po jeho existenci pátral i sám Ovčáček, ale objevit jej nedokázal. Serveru stars24.cz nyní odmítl odpovědět na dotaz, zdali jej nadále hledá.

Po nynějším rozhodnutí se může soud konečně celým případem plně zabývat. Soudci mají posoudit, jestli prezident svými výroky nezpůsobil Kaslové škodu. Omluvy přímo od prezidenta se však nedočká, protože to odmítl Nejvyšší soud. Stát nakonec v tomto případě zastupuje ministerstvo financí.

Témata: Ferdinand Peroutka Miloš Zeman Terezie Kaslová (vnučka Peroutky) Jiří Ovčáček