Pětky do koše! Brigády lezly mladíkovi krkem, tak přišel s vlastním nápadem, jak vydělávat

studium

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 8:54

Tvrdíte, že vaše děti musí učit jen kvalifikovaný učitel? Projekt Pětky do koše se vás pokusí přesvědčit o opaku. Tvůrce projektu tvrdí, že studenty mohou učit jejich nadaní kolegové. Má to prý dokonce nesporné výhody.

Osmnáctiletý Luboš Spálenka odstartoval svůj projekt Pětky do koše, protože měl negativní zkušenosti hned z několika brigád. „Poslední kapkou byla brigáda na ranči na konci druhého ročníku o letních prázdninách,“ uvedl Spálenka pro stars24.cz.

„Nešlo o fyzicky náročnou práci, ale problémem bylo, že paní šéfová mi snížila z ničeho nic, aniž bych něco provedl, hodinovou mzdu o 30 korun, nebo když jsem měl dostat výplatu, tak jsem dostal jenom část, s tím, že abych dostal zbytek, musel jsem vykonat práci navíc. Nevhodné jednání vedoucího pracovníka mě donutilo vzít vlastní život pevněji do svých rukou,“ dodal.

V tu chvíli začal přemýšlet o tom, jak si vydělat peníze. Uvědomil si, že umí kvalitně vysvětlit matematiku, tak utvořil pár prvních letáčků a webové stránky. Z Benešova u Prahy se nakonec projekt rozšířil po celé České republice. Dnes se na něm podílí přes dvacet lidí, jde především o Spálenkovy známé.

„Šikovných lidí je poměrně velký nedostatek, tak je třeba mít otevřené oči neustále. Jednu naši lektorku jsem potkal na prezentování výsledků v rámci programu Otevřená věda. Povídali jsme si a povídali a najednou jsme přišli na to, že bychom mohli spolupracovat,“ říká Spálenka pro stars24.cz.

Jak by osmnáctiletý mladík svůj projekt popsal? „Ve zjednodušené verzi, nadaní studenti doučují ty ostatní. Díky podobnému věku mezi lektorem a žákem dochází k budování přátelského vztahu, student danou problematiku vysvětluje jednoduše bez zbytečných informací kolem,“ konstatuje Spálenka.

„Navíc spousty našich svěřenců jsou v pubertě a lektoři jsou schopni pochopit výkyvy jejich nálad, protože to není tak dlouho, co si pubertou prošli, anebo někteří i stále prochází,“ dodává závěrem. Projekt má do budoucna větší ambice. Spálenka a jeho kolegové by rádi pořádali kroužky pro děti nebo příměstské tábory.

Témata: vzdělání učitelé Školství