Jak důchodci přicházejí o peníze? Tohle jsou nové triky šmejdů

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. února 2019 10:36 | Aktualizováno: 5. února 2019 16:59

Ač boj proti tzv. šmejdům probíhá intenzivně na všech frontách, především důchodcům znepříjemňují životy nadále. Do problémů vás přitom uvrhne jen jedna jediná věta, ba dokonce i jediné slovo.

Vyhodíte je dveřmi, vrátí se oknem. Takhle jednoduše by se dalo popsat počínání šmejdů, kteří vymýšlejí stále nové praktiky, jak z lidí vylákat peníze. Dávno už přitom nejde jen o jednotlivce, ale už i o firmy. S nástupem nového roku se vynořují hlavně všemožní překupníci s energiemi. Z kontrol ČOI ale vyplývá, že devět z deseti takových firem podvádí.

Server stars24.cz má k dispozici vyjádření České obchodní inspekce, které tato slova potvrzuje. „Po omezení klasických předváděcích akcí se problematika nekalých obchodních praktik přenesla na trh s energiemi, respektive trh zprostředkovatelů uzavírání smluv o dodávkách energií,“ konstatuje ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Takové jednání je zacíleno především na seniory. Příslib úspory energií většinou dostanou za vystavení plné moci nebo sepsání smlouvy. Odstoupení od takové smlouvy je však poměrně drahou záležitostí, protože součástí takových smluv jsou poměrně vysoké sankce. Šmejdi vám totiž nechtějí pomoci ušetřit, ale naopak na vás vydělat.

České zákony navíc nadále umožňují uzavření smlouvy po telefonu, v takových případech o tom přitom řada lidí ani netuší. Do telefonu ale stačí říct jen ano a malér je na světě. Jediným řešením je dávat si pozor, abychom po telefonu nic neslibovali a hovor raději odmítnout.

Mezi dveřmi ale šmejdi nadále nabízí i jiné služby. „Lidé nejčastěji slyší na úsporu peněz, ale naletí i v dobré víře, že ochrání svůj majetek a zajistí větší bezpečí svých domovů,“ říká pro stars24.cz odborník na zabezpečení ze společnosti Next Ivan Pavlíček. Ten může z vlastní zkušenosti říct, že šmejdi opravdu neznají zábrany.

„Ve své praxi jsme tak zaregistrovali případy, kdy lidé podlehli podomním prodejcům, kteří jim nabízeli výměnu zámkových vložek za bezpečnostní. Výsledkem však bylo, že měli nainstalované obyčejné zámky za pár korun, a navíc si podomní prodejci mohli udělat kopii klíče, se kterým se pak snadno dostali do bytu,“ popisuje Pavlíček.

Témata: Šmejdi - podvodní prodejci čoi Česká republika důchodci