Šikana na Pražském hradě? Tady je reakce mluvčího Ovčáčka pro stars24!

Pražský Hrad z Karlova mostu 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. února 2019 13:10

Pražský hrad opustí na konci února jeden významný člověk. Důvodem má být podezření ze šikany jeho spolupracovníků. Redakce stars24 zjišťovala, jak na celou věc nahlíží zástupci Hradu v čele s prezidentem Milošem Zemanem.

O konci některých lidí z prezidentovy ochranky se mluvilo už mnohokrát, zvlášť pak přesně před rokem, kdy prezidenta napadla polonahá aktivistka během prvního kola prezidentské volby. Nakonec však jednomu ze Zemanových bodyguardů zlomilo vaz něco docela jiného.

„Dnešního dne požádal ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky plk. Zdeněk Šiman z osobních důvodů o uvolnění ze služebního poměru ke dni 28. února 2019,“ uvedla dnes tisková mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Kdo je Zdeněk Šiman? Tento policista vedl útvar, který se staral o Zemanovo bezpečí, od června roku 2016. Podle všech dostupných informací však byly některé jeho praktiky značně neobvyklé, útvar kvůli tomu během uplynulých let opustila řada členů. Na vině přitom měla být šikana, což neuniklo ani pozornosti prezidenta.

„Uznávám na základě celé řady věcných důkazů, že v mé ochrance možná opravdu došlo k šikanování,“ připustil Zeman pro Blesk a dodal, že podobné chování neodpouští. „Samozřejmě šikanování nemám rád ani ve škole, ani mezi dospělými lidmi.“

Prezident tak naznačil, že Šiman by mohl v čele útvaru nadobro skončit. Šéf hradní ochranky nakonec k tomuto kroku sáhl sám, ačkoliv ještě v minulém týdnu svůj konec ve funkci odmítal. „Vzhledem k tomu, že jde o osobní rozhodnutí, věc nebudeme komentovat,“ odpověděl na dotaz serveru stars 24 mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Témata: Pražský Hrad Miloš Zeman Jiří Ovčáček šikana