Roztaví sochu Věry Špinarové? Ani dva roky po smrti jí nedopřejí klid!

Věra Špinarová 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. ledna 2019 13:03

Nedají jí spát, dalo by se říct. Téměř dva roky po své smrti je zpěvačka Věra Špinarová stále předmětem vášnivých debat. Jde především o její bronzovou ostravskou sochu, která se zrovna dvakrát nepovedla. Nyní možná svítá na lepší časy.

Experti se zabývají nejen sochou Špinarové, ale také plastikami dalších hudebních géniů Karla Kryla a Leoše Janáčka. V pondělí se kvůli nim konala veřejná debata za účasti zástupců obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Ve hře je prý nyní úplné odstranění bronzových soch či jejich úprava nebo přesunutí jinam.

„V podstatě jsme si potvrdili předpoklad, že je správné diskutovat další osud soch s odborníky. Jakmile budeme mít jejich stanoviska, tak rada obvodu na základě těchto posudků rozhodne o jejich dalším osudu,“ sdělil deníku Právo radní Lukáš Jansa z Pirátské strany.

O budoucnosti sochy Špinarové budou rozhodovat renomovaní poradci z celé republiky, podle Jansy jde o největší odborníky na umění ve veřejném prostoru v ČR. Jmenovitě se jedná o Jakuba Ivánka, Pavla Karouse, Jiřího Ptáčka nebo Marka Pokorného.

Před rozhodnutím rady se Jansa chce setkat i se synem zpěvačky Adamem Pavlíkem. I s ním chce totiž probrat možnosti, které vzejdou z odborné diskuze. „Uvidíme, čeho se dobereme,“ uvedl pirátský radní.

Rozhodnout o osudu by chtěla obvodní rada do poloviny letošního března. Tvůrce všech tří soch, které se nachází v Husově sadu v centru města, si za nimi ale nadále stojí. Kontroverze provázely především na podzim odhalenou sochu zpěvačky, která zemřela v březnu roku 2017. Její rodina žádala odstranění sochy, na podporu vznikla i petice.

Témata: Věra Špinarová Ostrava Sochy