Česku hrozí spalničková epidemie! Za vše může očkování!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. ledna 2019 21:33

Moravskoslezský kraj se obává epidemie spalniček v regionu. Počet nemocných v lednu je vyšší než za celý loňský rok. Lékaři evidují už deset pacientů.

Nemocnice budou nuceny prověřit u zdravotníků, zda mají proti spalničkovému viru protilátky. Se spalničkovou epidemií se totiž kraj potýkal už před dvěma lety, kdy měli problémy právě zdravotníci.

Dříve se proti spalničkám očkovalo jen jednou dávkou, díky tomu je celá jedna generace špatně proočkovaná. Jeden nemocný přitom může nakazit až 18 dalších lidí kolem sebe. Opatření by se mělo týkat hlavně zdravotníku na centrálních a urgentních příjmech, pohotovostech či dětských odděleních.

Jen letos se spalničkami nakazilo deset lidí, z toho čtyři děti. Nejstaršímu nakaženému je 56 let. Kraj proto zavedl protiepidemická opatření. Nařídil karanténu lidem, kteří byli s nemocnými v kontaktu, a žádá lepší informovanost mezi hygieniky a nemocnicemi.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Inkubační doba je 7 až 21 dní a projevují se horečkou, kašlem, rýmou a zarudnutím očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Následně se objeví vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Proto by se lidé s příznaky spalniček měli držet stranou od dalších lidí a v případě podezření zavolat sanitku, která nemocného transportuje do nemocnice.

Mezi nemocnými převládají dospělí, hygienici ale evidují případy i u dětí. Očkování je přitom nejúčinnější prevencí proti onemocnění, které se šíří vzduchem i kontaminovanými předměty. Hygienici proto apelují na rodiče, aby své děti nechali očkovat.

Témata: Spalničky nemoc Moravskoslezský kraj očkování