Fatální pochybení v kauze Kramný? Spolek Šalamoun přišel s novými informacemi

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. ledna 2019 18:42

Je případ Petra Kramného největší justiční zločin v novodobých dějinách České republiky? Podle spolku Šalamoun, který se angažuje v případech, kdy je podezření na chybné vyšetřování nebo rozhodování soudní moci, existuje v případu řada nejasností a fatálních pochybení.

Václav Peričevič ze spolku Šalamoun stars24.cz ve zprávě informoval, že dne 24. 1. 2019 začalo u Okresního soudu v Ostravě hlavní líčení se znalci MUDr. Matlachem a MUDr. Fargašem ve věci nepravdivého a zkresleného znaleckého posudku v případu Petra Kramného, který si odpykává 28 let odnětí svobody.

„Celé hlavní líčení trvalo od 8.30 do 15.30 hod. s jednou přestávkou 5 minut a druhou přestávkou 15 minut, za předsednictví skvěle připravené předsedkyně senátu Mgr. Petry Ritterové,“ uvádí Peričevič v prohlášení, které má server Stars24.cz k dispozici. Bylo to poprvé, co se mohli obžalovaní znalci vyjádřit nejen k obžalobě, ale zejména ke svým znaleckým posudkům a závěrům revizního znaleckého posudku českobudějovické nemocnice před nezávislým soudem. „Bylo to tristních 7 hodin, včetně projekce obrázků o tom, jakých menších či větších pochybení či zcela fatálních pochybení v případu Petra Kramného došlo,“ poznamenal zástupce spolku Šalamoun, který dlouhodobě dlouhodobě kauzu Petra Kramného monitoruje a poukazuje na nejasnosti v případu.

Peričevič poukazuje především na jeden z bodů obžaloby těchto znalců, a to tzv. zánětlivý proces. „Meritem celé obžaloby je ryze odborná část, a to, že ve střevech Kláry Kramné byly zánětlivé procesy, které znalci Matlach a Fargaš uvádějí ve svém posudku a fotograficky dokumentují. Revizní znalecký posudek Doc. Vorla však zánětlivé procesy ve střevě Kláry Kramné nenašel, toto zjištění také dokumentuje fotograficky a z tohoto důvodu stojí znalci Matlach a Fargaš před soudem za nepravdivý znalecký posudek,“ vysvětluje zástupce spolku. Podle spolku Šalamoun došlo v kauze k záměně fotografií, protože z výpovědi znalců před soudem dokonce vyplynulo, že fotografie revizních znalců, kterou si pořídili a kterou argumentují, že se ve střevech nenachází zánětlivé procesy, pochází ze zcela jiného případu.

„Bohužel to není poprvé....“ tvrdí Peričevič s tím , že podobné komplikace se objevily i v případě fotografie srdcí Moniky a Kláry Kramných, kterými měl údajně procházet elektrický proud.

„Jsem si zcela jist, že překvapení s obrázky není poslední a myslím, že to horší ještě teprve přijde, ale my nesmíme ani naznačovat.  Celý případ Petra Kramného je naprosto těžko uvěřitelným selháním celého justičního systému a čím více podobných nuancí vyplývá na povrch, tím je zcela a to i pro laickou veřejnost dostatečně zřejmé, že se jedná o největší justiční zločin v novodobých dějinách České republiky,“ tvrdí místopředseda Spolku Šalamoun.

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě) Šalamoun (spolek)