Zpropadené dálnice! U Hradce Králové se nepracuje. Kdo je na vině?

Dálnice, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2019 13:19

Problémy Ředitelství silnic a dálnic neberou konce. Po prosincových kolapsech na modernizované dálnici D1 přichází krizový moment i na královéhradecké D11. Stavba jejího nového úseku uvázla na mrtvém bodě.

Společnost Eurovia, která má na starosti výstavbu nového úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, dnes podmínečně odstoupila od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic. ŘSD podle ní zablokovalo jednání o faktickém zahájení stavby. „Pokud ŘSD situaci nevyřeší, bude nutné vypsat nový tendr na dodavatele,“ vzkazují zástupci Eurovie.

Zahájení stavby prý není možné, protože staveniště neodpovídá stavu, ke kterému se ŘSD zavázalo ve smlouvě. „Ředitelství silnic a dálnic se přitom nijak nemá k tomu, aby plochy určené pro výstavbu do potřebného stavu uvedlo,” vysvětluje Martin Borovka, předseda představenstva a generální ředitel EUROVIA CS.

Firmě přitom běží lhůta pro dokončení stavby, která je závazně stanovena ve smlouvě. Dokončení stavby v termínu je tak v ohrožení. „Ředitelství silnic a dálnic se přitom nijak nemá k tomu, aby plochy určené pro výstavbu do potřebného stavu uvedlo,” tvrdí Borovka s tím, že ceny se za uplynulou dobu zvedly až o 14,5 %.

„Stavba byla oficiálně zahájena loni v říjnu,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl v oficiálním prohlášení státního podniku. „Firmy odmítly staveniště převzít, aby dostaly ŘSD pod tlak a získaly více finančních prostředků, než jim umožňuje aktuální smlouva,“ dodává.

„V situaci, kdy ŘSD odmítá plnit své závazky ze smlouvy a současně odmítá celou situaci konstruktivně řešit, není možné začít stavět a dodavatelům tak nezbývá, než od smlouvy odstoupit,“ konstatují zástupci Eurovie. Teď začala běžet dvoutýdenní lhůta, kdy můžou v případě vzájemné domluvy od výpovědi opět odstoupit.

Už od prosince řeší ŘSD podobnou situaci na modernizované dálnici D1, kde zahraniční konsorcium nezvládlo rekonstrukci úseku u Humpolce. Nyní se ve výběrovém řízení bude hledat nový zhotovitel. Něco podobného teď hrozí i v případě dálnice D11.

Témata: Dálnice Dálnice D11 řsd eurovia