VELKÝ PŘEHLED změn od roku 2019: Tohle vše bude od půlnoci jinak!

Česká republika

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

31. prosince 2018 9:18

Jako každý rok, i počátek toho příštího se ponese v duchu velkých změn. V Česku například porostou důchody, minimální mzda, změní se benzín i některé daně. Vzrostou také některé poplatky, a to o rekordní částky. Připlatí si rovněž i mnozí řidiči. Změní se také zahraniční politika Česka a mnoho drobnějších změn chystají i různá ministerstva. Připravili jsme pro vás velký přehled všeho, co se od dnešní půlnoci změní!

Od ledna 2019 dostanou všichni Češi, kteří pobírají nějakou formu důchodu, více peněz. O tisíc korun si přilepší lidé nad 85 let. Více přidáno dostanou také důchodci s malou penzí. Změní se také složení důchodů, což bude mít vliv na jejich valorizaci.

Důchody starobní, invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí přiznané před 1. lednem 2019 se zvyšují od splátky důchodu splatné po 31. prosinci 2018 tak, že se základní výměra zvyšuje o 570 Kč na 3 270 Kč a procentní výměra zvyšuje o 3,4 % procentní výměry, která náleží ke dni, od něhož se procentní výměra zvyšuje.

Přilepší si i někteří zaměstnanci. Minimální mzda v roce 2018 dosahovala 12 200 korun, v roce 2017 byla dokonce o 1 200 korun nižší. Nakonec se v Česku zvýší o 1150 korun na 13.350 korun.

O navýšení pro příští rok kabinet dosud nerozhodl. Nařízení by měl podle Maláčové schválit příští týden. Tripartita se na částce nedohodla. Odbory požadovaly 1500 korun. Podnikatelé by zvedli nejnižší výdělek o 800 korun.

Zatímco vyšší minimální mzda se týká asi 150 tisíc zaměstnanců, plánovaná změna v nemocenských se dotkne všech. Zástupci vládnoucích stran ANO a ČSSD se totiž dohodli, že zruší takzvanou karenční dobu, během které se za první tři dny pracovní neschopnosti neplatí náhrada mzdy. To by ale mělo vstoupit v platnost až v polovině roku.

Od počátku roku si naopak pohoršíme v otázce některých poplatků. Díky zvyšující se průměrné mzdě dojde k rekordnímu růstu záloh na pojistné za zdravotní pojištění i sociální pojištění. Minimální záloha na zdravotní pojištění pro rok 2019 bude činit 2208 korun a vzroste tak o zhruba 200 korun.

Porostou také minimální zálohy na sociální pojištění. Ty budou činit 2388 korun a stejně jako v případě záloh na zdravotní pojištění půjde o zvýšení zhruba o 200 korun. Minimální záloha pro OSVČ vykonávající vedlejší činnost bude činit 955 korun.

Novinkou také bude změna v dani z nemovitých věcí. Ti, kteří se v roce 2018 nově stali vlastníkem nějaké nemovitosti, musejí odevzdat přiznání k dani z nemovitých věcí už do 31. ledna 2019.

Změny dozná také roční zúčtování daní, i když pouze minimální. Poprvé totiž bude možné využít jednodílný tiskopis Žádost o roční zúčtování v papírové či elektronické formě. Lze je případně i zkombinovat.

Další výraznou změnou v příštím roce bude uplatnění daňového odpočtu na výzkum a vývoj. Podnikatelé tak již nebudou muset projekt zpracovávat před zahájením výzkumu, ale až v termínu pro podání daňového přiznání.

Nově se také zavádí povinnost podnikatele zaslat jednoduché avízo finančnímu úřadu o zahájení práce na výzkumu. Tím k jednoznačnému určení data, od něhož si podnikatel výdaje spojené s výzkumem bude moci uplatnit.

V případě zdanění zahřívaného tabáku MF upozornilo, že jde národní úpravou, protože jejich zdanění dosud na celoevropské úrovni nebylo dohodnuto.

Tyto výrobky tak budou značeny tabákovou nálepkou stejně, jako ostatní tabákové výrobky a jejich sazba daně bude stejná jako pro jemně řezaný tabák nebo ostatní tabák ke kouření, tedy 2236 Kč za jeden kilogram.

Na některé změny si budou muset zvykat i řidiči. Nově se na dálnicích objeví značka, která je má upozornit na to, že vjeli do protisměru. Ta má zabránit nehodám, při kterých mnohdy zbytečně umírají lidé.

Z čerpacích stanic také zmizí Natural 95 označovaný i jako E5. Po vzoru evropských zemí přijde do Česka nový benzin E10, který ale nesvědčí motorům vyrobeným zhruba do roku 2005.

Pokud vaše vozidlo nesplňuje ekonormu Euro 4 a vyšší, budete nuceni pořídit si novější automobil, nebo tankovat prémiová paliva, která jsou ale o poznání dražší. 

ZMĚNY PODLE MINISTERSTEV

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Nejvýznamnější a dost možná nejpropíranější změnou je navýšení minimální mzdy, které prosadila ministryně práce a sociálních věcí (Jana Maláčová). Po Novém roce se skokově zvýší o 1150 korun na hodnotu 13 350 korun. Od jejího zavedení v roce 1991 půjde o druhé nejvyšší nominální zvýšení. Základní hodinová sazba vzroste o více než 6 korun na 79,80 Kč.

1. ledna se zvýší také důchody. Základní výměra penze se všem důchodcům zvedá o 570 korun na 3270 korun. Procentní část, která závisí na předchozích příjmech seniora a době pojištění, zažije růst o 3,4 %.

Ministerstvo financí

V návaznosti na zvýšení minimální mzdy se rovněž zvýší některé limity pro výpočet daní. Půjde např. o limit slevy na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení, limit minimálních příjmů pro uplatnění nároku na daňový bonus, limit pro osvobození úhrnu pravidelně vypláceného důchodu nebo penze a hranice pro solidární zvýšení daně.

Měnit se dost možná budou i daně z přidané hodnoty. Vláda chce snížit sazbu u vybraných služeb na 10 %, ušetřit bychom mohli v restauracích, kadeřnictvích, opravnách oděvů a obuvi či za vodné a stočné. Zdraží naopak tzv. Zahřívané tabákové výrobky, na které stát uvalí novou daň.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje rozdat až 3,2 miliardy korun na dotacích. Pravidla programu jsou jasná: čím je obec menší, tím větší možnosti má. Stát obcím přispěje třeba na dostupnější služby, revitalizaci brownfieldů či opravu sakrálních staveb. Na opravě kapliček, křížových cest či božích muk se částkou 30 milionů korun chce podílet i Ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo zemědělství

Zemědělský resort rovněž zavádí nová pravidla, která zakážou používání přípravků s glyfosátem na plodiny primárně určené k užití v potravinářském průmyslu. Již v posledních šesti letech se podařilo snížit používání pesticidů v České republice o 7,1 %. Glyfosátu se loni použilo na 750 tisíc litrů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu přichystalo změny, které se budou týkat Portálu občana. Resort chce zjednodušit elektronické podání Jednotného registračního formuláře, který slouží např. k ohlášení živnosti nebo oznámení změn registračních údajů.

Připravuje rovněž novou službu, která umožní lidem majícím občanský průkaz s elektronickým čipem přístup k údajům z veřejné i neveřejné části živnostenského rejstříku, jak to umožňuje novelizovaný zákon o informačních systémech veřejné správy.

V polovině května dojde k zastropování spotřebitelských cen za komunikaci v rámci Evropské unie. Cena za minutu volání nebude smět překročit 0,19 EUR(5 Kč) za minutu volání a 0,06 EUR(1,60 Kč) za SMS zprávu.

Ministerstvo zdravotnictví

Od 1. ledna nesmějí zubní lékaři používat nedózovaný amalgám na zubní výplně, tím pádem už nebudou plomby z něj hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění. Již od 1. července 2018 je zakázáno i používání dózovaného amalgámu u dětí do 15 let a těhotných či kojících žen.

Právě zmíněným rizikovým skupinám se rozšíří výběr hrazených zubních výplní. Zajistí to implementace evropského nařízení o rtuti, která změní oblast úhrad stomatologické péče. Pojišťovny budou nově plně nahradit plomby z dózovaného amalgámu.

Resort zdravotnictví rovněž implementuje do českého práva evropské nařízení o ochranných prvcích, které by mělo zlepšit ochranu pacientů před padělanými léky.

Ministerstvo spravedlnosti

Od poloviny února by měl platit novelizovaný zákon o Rejstříku trestů. Adaptace nařízení z EU o podpoře volného pohybu osob by měla odstranit některé formality spojené s předkládáním veřejné listiny v jiném členském státě, než ve kterém byly vydány. Novela, která by měla ulevit především podnikatelům, je v současnosti ve 3. čtení Poslanecké sněmovny.

ZMĚNY V ZAHRANIČNÍ POLITICE

Česká zahraniční politika se v příštím roce bude zabývat odchodem Británie z Evropské unie, a to v situaci, kdy ještě tři měsíce před termínem brexitu není jasné, za jakých podmínek Londýn unii opustí. Významným tématem bude i spolupráce ve visegradské skupině (V4), v níž Česko v polovině roku převezme předsednictví. V příštím roce se také otevřou nové zastupitelské úřady v Bamaku a v Manchesteru.

Británie opustí EU 29. března. Letos se britská premiérka Theresa Mayová dohodla se zbývajícími 27 unijními státy na podmínkách vystoupení, naráží ale na odpor v britském Parlamentu. Pokud se nepodaří dohodu ratifikovat, přijde takzvaný tvrdý brexit, kdy by se ze dne na den přerušily smluvní vztahy mezi EU a Británií. Česká vláda pro tento případ připravuje návrhy zákonů, které by v takovém případě bylo nutné přijmout. Představí je počátkem ledna.

Ministerstvo zahraničí v souvislosti s brexitem otevřelo na svých internetových stránkách zvláštní sekci, ve které mohou občané i podnikatelé najít odpovědi na nejčastější dotazy související s brexitem. Českým občanům v Británii by měl pomáhat i nový generální konzulát, který diplomacie otevře v Manchesteru.

V příštím roce bude českou diplomacii zaměstnávat i pokračující vyjednávání o rozpočtovém rámci Evropské unie na roky 2021 až 2027. Uzavření jednání se ale očekává až po květnových volbách do Evropského parlamentu a ustavení nové Evropské komise.

Významným tématem bude spolupráce ve střední Evropě, neboť Česko po Slovensku převezme předsednictví V4, kterou dále tvoří Polsko a Maďarsko. Mezi priority českého předsednictví bude patřit spolupráce se zeměmi Východního partnerství, tedy skupiny států východní Evropy, s níž EU blíže spolupracuje.

V lednu Česko otevře nové velvyslanectví v Mali. Zastupitelský úřad v Bamaku by měl podpořit úsilí o stabilizaci a zajištění bezpečnosti této země, ke kterému přispívají čeští vojáci působící v misích Evropské unie a OSN. Do budoucna by ambasáda měla přispět také k posílení rozvojové a humanitární pomoci i ekonomické spolupráce a mohla by se stát hlavním bodem české diplomacie pro region Sahelu, tedy jižního okraje Sahary.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chystá v příštím roce také cesty s podnikatelskými delegacemi do Latinské Ameriky a do Afriky. Podle něj to jsou trhy, kde může návštěva ministra otevřít firmám dveře a dát jim příležitost k tomu, aby se v regionu prosadily.

Témata: Česká republika Lidé politika důchody Minimální mzda