Učitel z teplické školy promluvil: Setřel všechny, kteří vyhrožovali plynem, granáty a teroristy

Ilustrační fotografie

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

11. listopadu 2017 13:01

Fotografie třídy, do které chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti, vyvolala vlnu nenávistných reakcí a výhrůžek. Pod fotografií první třídy ze základní školy v teplických Proseticích diskutující vtipkovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici a navrhovali poslat děti do plynu. „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko,“ uvádělo se v jednom z komentářů. K útokům na děti se vyjádřil i jeden z tamních učitelů.

„Nejen jako ministr školství, ale zejména jako otec a dědeček jsem nesmírně pobouřen vlnou nenávistných mailů, komentářů a útoků na sociálních sítích, s níž bojuje základní škola v teplických Proseticích," uvedl v reakci na kauzu ministr školství Stanislav Štech (ČSSD). Ministerstvo podle Štecha v případě potřeby škole pomůže. Nenávistnými komentáři se už zabývá policie.

Jeden z učitelů této školy poslal všem kritikům jasný vzkaz. „Doufám, že všichni hlupáci, kteří tu plivali na děti z prosetické základní školy, jsou na sebe náležitě hrdí. Ano, dokázali jste to, vy internetoví hrdinové! Dokázali jste vystrašit malé děti. Pohled na vystrašené a zmatené děti, které nechápou, proč najednou před jejich školou stojí policisté nebo strážníci, které nechápou, proč se na ně před školou vrhají lidé s kamerou a mikrofonem v ruce, to bylo po dlouhé době něco, co mě silně zasáhlo,“ uvedl na sociálních sítích učitel Martin Hudeček.

„Malá plačící holčička, která se bojí opustit školu, ve které se cítí bezpečně. Silná kávička. Starší děti, které nechápou, s čím mají lidé na internetu problém. Vždyť celou dobu chodí do své školy, ve které jsou spokojené a ve které se snaží něco naučit. Ano, ne všechny děti jsou superúspěšné, ale i ti méně úspěšní se snaží,“ zastával se dětí pedagog.

Za „opravdovou lahůdku" pak označil situaci, kdy musel dětem odpovídat na otázky, proč lidé píší, že se ve škole učí teroristé. „Naštěstí je průměrné IQ žáka druhého stupně vyšší než IQ některých internetových všeználků a po chvilce pochopí, že na internet bohužel může psát každý téměř. co chce, ať už je to pravda nebo ne,“ posteskl si Hudeček.

Poukázal také na to, že dokonce objevila „zaručená“ informace o tom, že se ve škole musí vařit halal strava. „Naštěstí se autor totálně zesměšnil komentováním jídelníčku na příští týden, kde je koprovka s vejcem místo masa. Taj jen pro info, pane redaktore.. Koprovka s vejcem je standardní jídlo, A kdyby byla s masem, bude to hovězí,“ vysmál se některým zprávám učitel.

Na závěr přidal jednu prosbu. „Prosím vás za ty děti. Dejte jim už pokoj! A jestli máte potřebu psát nějaké hlouposti, tak si nejprve ověřte fakta, ať nejste za hlupáky,“ dodal Hudeček.

Témata: rasismus Teplice Školství Školství