Otřesná statistika! Kolik mladých lidí trpí domácím násilím? Protočí se vám panenky

Násilí, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. prosince 2018 10:28

K příležitosti mezinárodní kampaně 16 dní aktivismu proti násilí na ženách (probíhajících od 25.11 do 10.12) se organizace proFem zaměřuje na zvýšení povědomí o partnerském násilí mladých. Prostřednictvím foto-kampaně na sociálních médiích představuje základní fakta o partnerském násilí mladých. Zároveň také motivuje své sledující, aby se vyfotili s hashtagem #TeensToo a upozornili tak na tuto podceňovanou problematiku.

„Ani mladým lidem a teenagerům se násilí nevyhýbá, ačkoliv většina rodičů nevnímá partnerské násilí mladých jako existující problém“, říká Jitka Poláková, ředitelka neziskové organizace proFem, o.p.s. „S některou formou násilí se v partnerském vztahu, nebo i při 'randění', přitom setká každý třetí mladý člověk“ dodává. Proto se organizace proFem rozhodla na toto téma upozornit, a přidat se ke kampani šestnáct dní aktivismu proti násilí na ženách a dívkách.

Partnerské násilí mladých (16-26 let) obvykle vykazuje jiné charakteristiky a jinou dynamiku, než domácí násilí – proto se v jeho spojitosti používá tento specifický termín. Mnohem významnější roli zde hraje kybernásilí, tedy například zahlcování zprávami, kontrola telefonu bez souhlasu partnera/ky, vynucování zaslání erotických fotografií nebo také tzv. porn-revenge po skončení vztahu (vyhrožování zavěšením erotických fotografií nebo videí partnerky/partnera na sociální sítě, či skutečné vyvěšení).

Důsledky partnerského násilí mladých přitom mohou být velmi závažné: „v rámci našeho výzkumu se ukázalo, že 43 % mladých, kteří zažili či zažívají násilí ve vztahu, trpí dlouhodobou neschopností se soustředit ve škole či při studiu“ sděluje Poláková. Další čísla jsou ještě závažnější: každá čtvrtá dívka (nebo chlapec) zažívající násilí ve vztahu trpí v jeho důsledku anorexií nebo výrazným úbytkem váhy, 18 % mladých lidí zažívajících partnerské násilí má obavy o svůj vlastní život a celých 16 % obětí pomýšlí na sebevraždu.

Témata: Násilí domácí násilí