Tragédie na Karvinsku: Výbuch v dole zabil 13 horníků. Poslanci drželi minutu ticha za oběti!

OKD

Autor: ČTK, stars24.cz

21. prosince 2018 12:09

Výbuch metanu v dole ČSM na Karvinsku ve čtvrtek zabil 13 horníků. Šlo o 12 Poláků a Čecha. V nemocnici v Ostravě jsou nyní dva zranění Poláci, jeden z nich je v kritickém stavu s popáleninami na polovině těla. Třetí hospitalizovaný v Karviné byl propuštěn do domácího ošetřování. Místo neštěstí navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki, na místo dorazil i Andrej Babiš. Příčiny výbuchu zjišťuje speciální komise, podle Českého báňského úřadu je evidentní, že při tragédii musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně 4,5násobná. Důlní neštěstí v Karviné je druhé nejhorší na území ČR od roku 1990.

V době neštěstí pracovalo v dole 23 horníků, uvedl polský premiér. Většina byla ze zprostředkovatelské agentury Alpex. Deset horníků bylo zraněno, z toho tři byli hospitalizováni. Dva muži jsou na klinice popálenin Fakultní nemocnice Ostrava. Mluvčí nemocnice Naďa Chattová ČTK řekla, že jeden z mužů je v kritickém stavu, popáleniny má na 50 procentech těla. Další horník je ve stabilizovaném stavu, avšak jeho zranění jsou vážná.

“V tomto adventním čase nás všechny zasáhla tragédie na Dole ČSM. Jsem nesmírně zarmoucen ze ztráty lidských životů. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, přeji brzké uzdravení raněným a děkuji obětavým záchranářům,” uvedl pan prezident.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 21. prosince 2018

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle mluvčího OKD Iva Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. "Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost," řekl Čelechovský. Stavba hrází, které mají zamezit šíření požáru v dole, bude trvat do neděle.

Na úvod dnešní schůze budeme v Poslanecké sněmovně PČR držet minutu ticha za oběti tragédie v dole ČSM.

— Radek Vondráček (@vondraczech) 21. prosince 2018

Záchranné práce v dole podle výkonného ředitele OKD Boleslava Kowalczyka nadále pokračují. Ztěžuje je právě požár. Podle polského premiéra českým záchranářům pomáhají polští kolegové, s technikou budou na místě, dokud to bude třeba. Zásah podle něj komplikuje horko v podzemí, je tam až 200 stupňů Celsia a v místě požáru mnohem více. Podle náměstka polského ministra hospodářství chybí vedení OKD "sociální instinkt". Překvapila ho nízká úroveň informací o neštěstí v dole ČSM.

Výbuch v dole ČSM je obrovskou tragédií. Upřímnou soustrast všem pozůstalým, čest památce zemřelých. Modleme se, aby byl počet obětí co nejnižší.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 20. prosince 2018

Lokalita je nyní uzavřená, což se dotýká práce 800 zaměstnanců ze dvou směn. Museli zůstat doma, kde budou zřejmě do neděle, než se podaří prostor zatarasit. Pobírají 100 procent mzdy, protože jde o překážku na straně zaměstnavatele.

Výbuch v dole ČSM je velkou tragédií.Upřímnou soustrast pozůstalým. Modleme se k Bohu, aby byl počet obětí co nejnižší.

— Jaroslav Foldyna (@FoldynaJaroslav) 21. prosince 2018

K rodinám pozůstalých dnes směřuje řada kondolencí. Vyjádřila je společnost OKD, premiéři i prezident Miloš Zeman. Poslanci uctili oběti v úvodu dnešního jednání Sněmovny minutou ticha. Ztráty lidských životů litují i další, připomínají, že tragédie nastala v předvánočním čase. Hornická obec Stonava na Karvinsku dnes vyvěsila smuteční vlajku. Starosta vyzval obyvatele, aby nadcházející sváteční dny trávili spíše tichým rozjímáním, bez petard a ohňostrojů. Památku zesnulých horníků dnes uctí i v krajské Ostravě. Před důlní závod dnes dopoledne přišli také dva bývalí horníci a zapálili za mrtvé 13 svíček.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát.

Témata: Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) OKD Horníci Polsko