Obrovská tragédie v dole na Karvinsku! Po výbuchu metanu pět mrtvých a mnoho zraněných!

OKD, Důl

Autor: ČTK

20. prosince 2018 21:33 | Aktualizováno: 21. prosince 2018 2:44

Neštěstí v dole ČSM na Karvinsku, v němž ve čtvrtek explodoval metan, má už pět obětí, osm lidí se stále pohřešuje. ČTK to řekl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Zraněných je asi deset, jsou v nemocniční péči, někteří na popáleninové klinice Fakultní nemocnice Ostrava. Jeden byl při převozu v ohrožení života. V podzemí dál pracují báňští záchranáři. Po 17:00 v severní lokalitě dolu explodoval metan. Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci. S

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl ČTK řekl, že dosud na místě ošetřili tři zraněné horníky. Jeden byl podle něj odhozen tlakovou vlnou a jeho zraněné jsou spíše lehká. Je v péči lékařů karvinské nemocnice. Další muž utrpěl popáleniny na rukou a v obličeji. Byl při vědomí. "Letecky do nemocnice přepravil vrtulník muže s četnějšími popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horních i dolních končetin. Byl v ohrožení života," řekl Humpl. Sedm dalších zraněných ošetřili záchranáři na místě, jejich zranění byla lehčího charakteru, řekl ČTK mluvčí Čelechovský.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová uvedla, že dosud přijali zdravotníci dva zraněné horníky. Jeden pacient s lékaři komunikovale, jeho stav byl proti druhému pacientovi lehčí, řekla.

Důlní neštěstí se stalo v severní lokalitě dolu 880 metrů pod zemí. Výbuch metanu způsobil devastaci některých důlních pracovišť, řekl mluvčí. Báňští záchranáři prohledávají prostory, které výbuch zdevastoval. "Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny. Nastala okamžitá evakuace všech pracovních čet," řekl Čelechovský.

Soustrast pozůstalým vyjádřil premiér Andrej Babiš a nabídl pomoc, stejně jako jeho polský protějšek.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná. Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Výběr tragických důlních neštěstí v Česku od roku 1990

30 mrtvých:

18. října 1990 - Výbuch s následným požárem v Dole 1. máj (Barbora) v Karviné. Exploze vznikla v jedné ze slojí, která byla zhruba 625 až 700 metrů pod povrchem. Na místě zemřelo 29 lidí, třicátá oběť podlehla později zraněním v nemocnici. Příčinou neštěstí byl výbuch metanu.

Sedm mrtvých:

11. března 2004 - Důlní otřes v dole Lazy na Karvinsku. Přibližně 700 metrů pod zemským povrchem zemřelo pět Poláků a dva Češi.

Čtyři mrtví:

29. listopadu 2001 - Exploze metanu v Dole Schöller v Libušíně u Kladna. Výbuch zřejmě zavinilo špatné odvětrávání nahromaděných plynů a v místě neštěstí se našly i nedopalky cigaret.

Tři mrtví:

29. listopadu 1998 - Nehoda v závodě Jan-Karel dolu ČSA v Ostravě. Horníci zahynuli zřejmě v důsledku přehřátí organismu při prohlídce uzavřených překopů. Podle báňského úřadu bylo příčinou tragédie hrubé porušení řady bezpečnostních předpisů.

14. listopadu 2014 - Důlní otřes v lokalitě ČSA Dolu Karviná. Otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. Kromě tří obětí si událost vyžádala ještě devět zraněných.

6. srpna 2015 - Výbuch metanu v dole Darkov na Karvinsku. Při ražbě chodby zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.

Dva mrtví:

8. ledna 1992 - Otřes na jednom z pracovišť Dolu Doubrava na Karvinsku.

5. dubna 1997 - Při zásahu v dole Tuchlovice na Kladensku zahynuli po vdechnutí toxického plynu dva členové báňské záchranné služby. Dalších sedm lidí se přiotrávilo.

30. března 2003 - Otřes v Dole ČSA na Karvinsku. Otřes v hloubce 800 metrů postihl lokalitu Doubrava. Kromě dvou mrtvých byl jeden člověk těžce zraněn.

7. října 2003 - Při otřesu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva polští horníci.

12. srpna 2004 - Dva horníci se udusili v podzemí Dolu Doubrava na Karvinsku. Společně vešli do míst, kde kvůli výpadku elektrického proudu přestaly fungovat ventilátory.

7. června 2005 - Zával v hloubce 770 metrů v Dole Darkov na Karvinsku. Oba horníci likvidovali před závalem pracoviště a odstraňovali z něj výztuže.

10. července 2008 - Při přípravě na odstranění porubu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zahynuli dva důlní záchranáři.

23. listopadu 2008 - Důlní otřes v závodě ČSA Dolu Karviná. Zemřeli dva muži polské národnosti, další tři lidé utrpěli lehká zranění.

22. dubna 2013 - Báňští záchranáři se zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor Dolu ČSM na Ostravsku.

Témata: OKD doly Karviná Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018)