Nové informace o otrávených pacientech! Z nemocnice se zatím nepovídají!

Nemocnice Frýdlant

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

7. prosince 2018 22:06

Většina z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant zůstává dál v péči lékařů. S výjimkou jedné pacientky ve vážném stavu, která leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v Liberci, se stav ostatních zlepšuje. Nikdo z nich ale nebude propuštěn dříve než po neděli, řekl dnes mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Propuštěn byl zatím jediný pacient, dalšího na vlastní žádost převezli do frýdlantské nemocnice. I ten ale zatím zůstává v péči lékařů.

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří minulý týden od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC. Operace různého typu prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i sestry. Osm pacientů s otravou bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou, protože potřebovali intenzivní péči. Příčiny otravy zatím nejsou jasné.

Testy zatím ukázaly, že příčinou otravy krve nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestezií Propofol, která se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Ve vzorcích krve dalších pacientů se ale bakterii nepodařilo vykultivovat. To však podle lékařů neznamená, že tam být nemohla.

V Nemocnici Frýdlant dál zůstává uzavřen a zapečetěn operační sál. "Kromě operačních sálů funguje ale nemocnice normálně," řekla dnes mluvčí nemocnice Dita Fuchsová.

V běžném režimu jsou podle ní všechny ambulance v nemocnici a například i ordinace diabetologie, kterou nemocnice zajišťuje v Hrádku nad Nisou. Mimo ambulancí v nemocnici funguje gynekologické a chirurgické oddělení, a interní oddělení s lůžky následné péče. Zařízení má 80 lůžek, z toho 35 je akutních a 45 následné péče.

Témata: nemocnice Frýdlant nemocnice