Kdo stojí za únikem informací? V kauze Lukáše Nečesaného se dějí podivnosti!

Nečesaný, Lukáš

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. prosince 2018 18:32

Spolek Šalamoun se dál rve za Lukáše nečesaného, který podle obžaloby v roce 2013 udeřil kadeřnici několikrát do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun z tržby a peněženky. Soud se případe bude zabývat už pošesté, spolek poukazuje na to, že určité věci - konkrétně třeba únik informací ze spisu - mají zřejmě jediný cíl! Zajistit, aby byl Nečesaný odsouzen!

Václav Peričevič, místopředseda Spolku Šalamoun, poukazuje na to, že 28. 11. 2018 v neveřejném zasedání rozhodoval Vrchní soud v Praze v kauze Lukáše Nečesaného. O dva dny později pak přinesla média informaci o tom, že Vrchní soud jednal a rozhodl.

„Spolek Šalamoun zaujalo, že jako jediné médium a to veřejnoprávní Česká televize přinesla na své webové stránce zpravodajství také informaci navíc, a to výrokovou část tohoto usnesení, že z věci byl nadále vyloučen senát v čele s předsedajícím soudcem JUDr. Mjartanem, který Lukáše Nečesaného zprostil 2x obžaloby,“ uvedl Peričevič v prohlášení, která má server Stars24.cz k dispozici.

Nelíbí se mu především jedna věc. „Je totiž zcela neakceptovatelné, aby se jakýkoliv sprostý podezřelý občan dozvídal výrokové části usnesení ve své trestní věci nejdříve z médií,“ zlobí se.

Spolek proto kontaktoval mluvčí Vrchního soudu v Praze Simonu Heránovou a ptal se, zda to skutečně byla ona, kdo České televizi sdělil výrokovou část usnesení. „Mluvčí korektně konstatovala, že obsah usnesení nemůže sdělovat médiím, dokud s ním nejsou seznámeni účastníci řízení,“ uvádí Peričevič s tím, že se jedná se o běžnou formulku, kterou používají všichni mluvčí.

O den později pak mluvčí spolku tvrdila, že obsah výrokové části usnesení mohl „vykecat” také Krajský soud v Hradci Králové, Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a ne jen tedy Vrchní soud v Praze.

Jenže podle Šalamouna byl spis včetně obsahu onoho usnesení Krajskému soudu doručen až dne 3. 12. 2018 - a tudíž nemohl dne 30. listopadu komentovat obsahovou ani výrokovou část usnesení Vrchního soudu v Praze, protože jeho obsah prostě neznal. A stejně tak ho prý neznala ani krajská státní zástupkyně.

Vylučovací metodou je tedy podle Peričeviče zřejmé, že informace unikla z Vrchního soudu v Praze. „Nemá smysl pátrat dál, kdo z členů senátu 8 informaci sdělil, stejně se nikdo nepřizná. Nemá ani smysl žádat předsedu Vrchního soudu v Praze, aby věc prošetřil, protože stejně nic neprošetří,“ postěžoval si spolek v prohlášení pro Stars24.cz.

„Není potřeba v tomto naprosto bezprecedentním úniku informací z Vrchního soudu v Praze hledat nějaké složité konspirační teorie a vysvětlení může být vcelku jednoduché.  Jedním z těch vysvětlení, může být dle našeho názoru skutečnost, že soudy jsou permanentně přetížené, třeba si senát 8 To nebyl jist, že předmětné usnesení, kde skutečně byl vyloučen senát a soudce Mjartan bude doručeno Lukáši Nečesanému do Vánoc a proč mu nezkazit již druhé Vánoce tím, že nejenže se opět ruší zprošťující rozsudek, ale pro jistotu se změní celý senát, protože se Vrchnímu soudu v Praze nelíbí, že za dané důkazní situace stále nechce Lukáše Nečesaného odsoudit,“ tvrdí Peričevič.

Šalamoun také obvinil předsedu senátu Vrchního soudu v Praze JUDr. Jiřího Lněničku, že zřejmě doufá, že nový senát v novém řízení vyhodnotí důkazy jinak než senát předchozí. „To již není jen úvaha, ale učebnicový příklad návodu, jak odsoudit Lukáše Nečesaného za každou cenu,“ dodává Peričevič.

Témata: Lukáš Nečesaný Šalamoun (spolek) soudy