Poprask kvůli tomuhle pořadu na TV Prima! Hasiči a záchranáři jsou v šoku!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

6. prosince 2018 11:10

Televize Prima se už podruhé vyšla s pořadem, který má zobrazovat skutečnou práci složek integrovaného záchranného systému. Koncepty pořadů, které jsou převzaty ze zahraničí, kde jsou relativně populární, nejprve rozlítil policisty, nyní i hasiče a záchrannou službu. Všichni totiž tvrdí, že scény, které pořady zobrazují a vydávají za reálné, jsou ve skutečnosti nejen smyšlené, ale i protiprávní a v přímém rozporu s realitou.

Televize Prima začala v loňském roce vysílat pořad Policie v akci, který měl zobrazovat "opravdové policisty a skutečné případy." Od pořadu se však Policie České republiky promptně distancovala a uvedla, že se na tvorbě seriálu žádným způsobem nepodílela. Upozornila také, že v pořadu vystupují herci a že postupy, které pořad TV Prima zobrazuje, nejsou legální ani reálné.

"Zároveň bychom chtěli uvést, že kvitujeme záměr producentů seznámit veřejnost s každodenní a mnohdy nelehkou policejní prací, nicméně v tomto formátu „reality show“ jej nemůžeme akceptovat. Stejně tak se neztotožňujeme s postupy herců - policistů, které nejsou v souladu s právními předpisy, ani s běžnou praxí, a často jsou uměle vyhrocené," uvedla tisková mluvčí policie Iveta Skupien.

Stejná situace se nyní opakuje, akorát se týká jiných složek. Televize Prima před dvěma dny odvysílala první díl pořadu Linka 112, který má zobrazovat práci operátorů na tísňové lince. Tentokrát už se televize nechlubí prohlášením, že jde o opravdové případy a opravdové pracovníky. Přesto se ani nyní nevyhnula kritice.

"V pondělí 3. prosince 2018 televize Prima odvysílala 1. díl pořadu s názvem Linka 112. Na základě velkého ohlasu laické i odborné veřejnosti Hasičský záchranný sbor ČR prohlašuje, že na uvedeném pořadu nespolupracuje s TV Prima. Nejedná se o pořad, který by Hasičský záchranný sbor ČR spoluvytvářel či garantoval," distancovala se od pořadu tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

V prohlášení, které hasiči zveřejnili, dále odkazují na skutečné informace o lince 112. Podobnou reakci si ale pořad vysloužil i od záchranných služeb, podle kterých jsou informace zobrazované na televizi Prima dokonce nebezpečné.

"Pořad Linka 112 nejen zcela odporuje realitě, ale informace, které poskytuje, mohou být nebezpečné! Zdravotnické záchranné služby celé ČR se důrazně distancují od televizního pořadu Linka 112, který vysílá stanice FTV Prima. Na produkci tohoto pořadu se žádná ze záchranných služeb v České republice nepodílí a s jeho tvůrci nespolupracuje. Způsob, jakým popisuje fungování linky 112, zcela zásadně odporuje realitě a v divákovi vzbuzuje představu o jakýchsi „univerzálních superoperátorkách“, které po přijetí tísňové výzvy vydávají pokyn k zásahu záchranářům, hasičům a policistům," uvedla na svém webu Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy.

"Práce operátorů jednotlivých složek IZS je na vysoké odborné úrovni a od jednotlivých pracovníků vyžaduje hluboké a detailní znalosti problematiky svého oboru. Nejen z tohoto důvodu je nemožné, aby jeden operátor byl schopen realizovat operační řízení všech základních složek IZS," dodalo tiskové oddělení.

Po vzoru policistů se i záchranáři distancují od užívaných postupů a označují je za protiprávní. "Z profesionálního hlediska se neztotožňujeme s prezentovanými postupy, které jsou v některých případech i v rozporu s platnou legislativou i doporučeními. Především ale chceme apelovat na veřejnost ohledně volání na tísňovou linku. V případech, kdy máte podezření, že vás nebo někoho jiného postihly zdravotní komplikace, a to i v situaci, kdy si tím nejste jistí, volejte vždy přímo na linku 155," dodali záchranáři.

Televize Prima v reakci na pobouření záchranářů a hasičů uznává, že pořad Linka 112 velmi volně navazuje na příběhy Policie v akci a jedná se o "dramatizaci reálných příběhů." 

"Rekonstrukce jednotlivých příběhů jsou vytvářeny týmem odborníků, v pořadu se objevují skuteční profesionálové, kteří svou práci považují za poslání. Televize Prima věří, že tímto pořadem dokáže šířit osvětu mezi veřejností při poskytování první pomoci," uvedla v reakci pro stars24.cz mluvčí Klára Kotábová.

Prima dodává, že linka 112 je univerzálním číslem tísňového volání používaná v rámci všech státu Evropské unie, a proto ji překvapuje reakce záchranných složek jednotlivých krajů, kterou vnímá jako nedorozumění. "Záměrem tvůrců pořadu je snaha o realistické ztvárnění fungování dispečerek na lince 112. Podobné pořady jsou vysílány v řadě evropských zemí, velké oblibě se těší např. u diváků BBC," doplnila Kotábová.

Témata: Záchranná služba Hasiči TV Prima