Důchodci konečně dostanou peníze? Konec života "na okraji společnosti"!

Ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. prosince 2018 14:43

Slovenští důchodci, kteří žijí v Česku a mají slovenskou penzi, by v budoucnu mohli začít pobírat dávku na péči. Nyní žádnou podporu na opatrování nedostanou. Slovensko svůj příspěvek do zahraničí neposílá a na český příspěvek slovenští senioři a seniorky nemají nárok.

O problému dnes v Praze jednali ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a její slovenský protějšek Ján Richter (Směr-SD). Dohodli se na přípravě návrhu řešení. Uvedla to ředitelka ministerského odboru EU a mezinárodní spolupráce Zuzana Zajarošová.

"Situace je smutná. Slovenští důchodci tu žijí a na zaplacení potřebných sociálních služeb často nemají. Je důležité najít řešení," uvedla Zajarošová. Dodala, že ČR příspěvky na péči Čechům do ciziny vyplácí.

Na problém upozorňoval už před lety tehdejší český ombudsman Pavel Varvařovský, kterému si stěžovali slovenští senioři a seniorky. Po podnětu českého veřejného ochránce práv pak Evropská komise podala na Slovensko žalobu k Soudnímu dvoru EU. Ten rozhodl ve prospěch slovenské strany. Podle slovenského práva se poskytují příspěvky jen lidem, kteří žijí na Slovensku.

České ministerstvo práce má teď 70 žádostí slovenských důchodců o příspěvek. Podle šéfky odboru se nedá počítat s tím, že by do budoucna "problém zmizel". Se stárnutím společnosti bude péči potřebovat víc lidí. V Česku žilo na konci října přes 116.000 Slováků a Slovenek, z nich přes 50.000 natrvalo. Lidé ze Slovenska tvořili nejpočetnější skupinu cizinců v ČR. Řada z nich si už teď k sobě bere své staré rodiče, podotkla Zajarošová.

Témata: důchodci důchody