Kde skončila mamba odchycená v pražských Hlubočepích? Podívejte se sami!

Záběry odchytu mamby: Chytali ji holýma rukama, pak přišel expert

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

30. listopadu 2018 20:15

Kde skončila mamba zelená, která na začátku letošního října uštkla svou majitelku a utekla? I když uštknutá žena zemřela, had je v bezpečí – nový domov našel u muže, který se podílel na jejím odchytu.

Mamba utekla před necelými dvěma měsíci v pražských Hlubočepích. Uštkla třicetiletou ženu, které bylo podáno antisérum a která skončila v umělém spánku. Z toho se už neprobrala, v nemocnici zemřela. Příčina úmrtí ale s hadím uštknutím podle lékařů nesouvisela.

Po hadovi pátrali experti, řada Pražanů se bála vycházet ven. Všem se proto ulevilo, když ji experti objevili a odchytili. Hrdinou se stal herpetolog Tomáš Bublík, který mambu ve speciálních rukavicích odchytil.

Právě u Bublíka našel jedovatý had nový domov – hoví si v teráriu v jeho pracovně. „Mamba hlubočepská a její místo v mé pracovně,“ okomentoval fotku terária na sociálních sítích herpetolog.

Bublík se také po kauze „mamba na útěku“ zastal těch, kteří podobné hady chovají doma. Amatérští chovatelé podle něj teď trpí novými a zbytečnými restrikcemi a negativním veřejným míněním. „ Amatérské chovy plazů jsou velmi úspěšné v odchovech vzácných a ohrožených druhů plazů. Jejich omezování, či zákaz, je v konečném důsledku jen proti samotným zvířatům, která ve volné přírodě už nemají prostor k životu, díky destruktivnímu působení člověka,“ varoval expert na hady.

Amatérské chovy také podle něj mají velmi často výrazně lepší výsledky, co se týče úspěšných odchovů mláďat ohrožených druhů plazů, než zoologické zahrady. „Tu pražskou nevyjímaje....“ tvrdí. Zdůraznil také, že žena, která mambu chovala, nebyla chovatelka a jednala v rozporu se zákonem.

Témata: mamba zelená Praha Hadi