Češi ztrácí soudnost? Ohrožuje je nová závislost!

Sociální síť Facebook a Twitter

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. listopadu 2018 10:47

V roce 2018 jsou k internetu připojeny již čtyři pětiny českých domácností (81%) a podobný podíl jich má i počítač (78 %). Největší nárůst byl zaznamenán v používání tabletu. Přibývá uživatelů, kteří k internetu přistupují prostřednictvím mobilního telefonu. Vyplývá to ze zprávy, kterou má stars24.cz k dispozici.

„Meziročně vzrostl podíl domácností vybavených tabletem z 24 % na 32 %. Z domácností s dětmi má pak tablet více než polovina z nich,“ uvádí předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Díky rozmachu chytrých telefonů rapidně přibývá uživatelů, kteří používají telefon k přístupu na internet. Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet 4 % osob, v roce 2018 je to již 58 %. Přitom čtyři z pěti takových osob si platí mobilní data.

„Plných 95 % osob ve věku 16 až 24 let používá chytrý telefon. Mezi seniory nad 65 let je  to však jen 14 %. Klasický tlačítkový telefon bez operačního systému je mezi seniory stále oblíbený, používá ho 77 % z nich,“ upozorňuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Počet Čechů, kteří používají sociální sítě, letos překročil 50% hranici. V absolutních počtech to je 4,5 milionu osob starších 16 let. Sociální sítě však neoslovují Čechy v předdůchodovém a důchodovém věku. V rámci evropské osmadvacítky používají Češi této věkové kategorie sociální sítě nejméně. Každý druhý Čech také na internetu sleduje videa, nejvíce k tomu používá stránky typu YouTube (44 %). Oblíbené jsou též internetové televize (26 %) a stránky běžných TV stanic (24 %).

V internetových obchodech nakupuje už 54 % osob starších 16 let, nejvíce oblečení a obuv, jak upozorňuje Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ: „Oblečení a obuv nakupuje v e-shopech 19 % mužů a 37 % žen. 15 % mužů dále nakupuje elektroniku, 14 % sportovní potřeby a 13 % jiné vybavení domácnosti. 24 % žen nakupuje kosmetiku, 11 % hračky a 9 % potraviny.“

Pětina osob si na internetu rezervuje ubytování. I přes rostoucí popularitu ubytování v soukromí Češi stále bookujípředevším hotely, penziony a další komerční zařízení. Ubytování v soukromí si v roce 2018 zajistilo 5 % Čechů, výrazně méně ve srovnání s ostatními zeměmi EU.

65 % Čechů používá informační technologie také v práci. S počítačem pracuje 56 % zaměstnaných a 28 % používá jiná IT zařízení, jako elektronické pokladny, IT zařízení v dopravních prostředcích či CNC stroje.

Témata: Lidé češi sociální sítě internet