Češi v ohrožení! Kvůli vládě mohou přijít o práci, varuje odborník!

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. listopadu 2018 20:46

Od roku 2019 dojde ke zvýšení minimální mzdy v Česku o 1150 korun na 13.350 korun. Podle ekonomů ale tato změna výrazně zasáhne pracovní trh.

Růst minimální mzdy přispívá podle ekonoma BH Securities Štěpána Křečka k růstu nezaměstnanosti. "V situaci, kdy v České republice máme přes 300 tisíc volných pracovních míst, se však růstu nezaměstnanosti obávat nemusíme. Rostoucí minimální mzda naopak může motivovat hůře kvalifikované pracovníky k tomu, aby si konečně našli práci a nežili život na sociálních dávkách," řekl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Tvrdí, že zaniknou všechny pracovní pozice, kterých si zaměstnavatelé budou cenit na méně než na 17 890 korun, tedy na měsíční náklady zaměstnavatele s novou minimální mzdou.

Zvyšování minimální mzdy ale podle ekonoma nepotrvá věčně. Do roku 2021 prý může propuknout ekonomická krize, která růst minimální mzdy zbrzdí.

Za minimální mzdu dnes pracují zhruba 4 procenta zaměstnanců a část z nich ve skutečnosti dostává další nezdaněné peníze přímo na ruku. To se děje například u číšníků, kteří v některých případech pobírají jen minimální mzdu a další peníze dostávají ze spropitného.

"Kdyby trh práce fungoval správně, minimální mzdu by nebylo třeba zavádět. Nicméně ve skutečnosti je trh práce zcela přeregulovaný a v návaznosti na sociální a zdravotní systém vytváří u některých skupin osob negativní motivace. Z těchto důvodů má minimální mzda v České republice své místo a její zrušení bez dalších změn systému by přineslo komplikace," dodal.

Témata: češi Vláda ČR Minimální mzda zaměstnání