222.000 lidí propadl řidičský průkaz! Jak jste na tom vy?

řidičské průkazy

Autor: stars24.cz

7. listopadu 2017 14:29

Řidičský průkaz s končící platností si během deseti měsíců letošního roku vyměnilo 439.000 řidičů. Dalším 222.000 průkaz propadl.

Úřad upozornil, že za jízdu s dokladem po ukončení jeho platnosti hrozí řidiči na místě dvoutisícová pokuta, ve správním řízení se může sankce o dalších 500 korun prodražit. Výměna dokladu je bezplatná i poté, co platnost dokladu vypršela.

O bezplatnou výměnu řidičského průkazu je možné podat nejdříve tři měsíce před vypršením platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. Možná je ale i rychlejší varianta, za 500 korun mohou řidiči požádat o výměnu do pěti pracovních dnů, uvedlo ministerstvo.

K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít na úřad v místě svého trvalého bydliště s platným průkazem totožnosti a donést jednu fotografii a současný řidičský průkaz.

Kromě řidičských průkazů upozornilo ministerstvo na množství takzvaných průkazů způsobilosti pro vůdce plavidel a lodních posádek, kterým vyprší platnost. Dohromady zbývá do konce roku vyměnit 10.500 průkazů způsobilosti. Vyměnit si je letos přišlo zatím jen 4500 lidí, dodal úřad.

Témata: řidičské průkazy řidičský průkaz