Stop Zemanovi! Oko za oko, krim za Krym! Na Národní třídě se protestovalo proti Zemanovi a Babišovi!

17. listopad 2018 10

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. listopadu 2018 12:38

Vyhrocená atmosféra dnes od rána provází pietní akty politiků u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přinesl květiny krátce po půlnoci, ty ale skončily v koši. Stejný osud potkal i kytici od prezidenta Miloše Zemana a Tomia Okamury. Zeman sám k památníku nepřišel.

Babiš kytici k desce, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům 17. listopadu 1989, přinesl krátce po půlnoci. Ráno byli novináři svědky toho, jak první účastníci ohlášených akcí na Národní třídě kytici vyhodili do odpadkového koše. Skončily tam i květiny, s nimiž nad ránem k památníku přišel Okamura.

Policie informovala, že se vyhozením květin některých politiků zabývá. Organizátoři shromáždění vyzvali přítomné, aby květiny nevyhazovali a ponechali akci klidný průběh.

Vyhazování květin se nelíbí ani některým opozičním politikům, kteří s prezidentem či premiérem mají spory, podle jiných je to projev občanské nespokojenosti.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí. Ovčáčkovi doporučil, aby zanechal primitivních výroků.

Na Národní třídě protestují od rána desítky lidí, někteří přinesli transparenty. Stojí na nich například "Stop Zemanovi" nebo "Přísahám na duševní zdraví svých dětí", což naráží na aktuální kauzu údajného únosu Babišova syna.

Témata: 17. listopad